Erdogan: A venit vremea să discutăm despre o soluție cu două state în insula Cipru

Publicat: 27 10. 2020, 11:54
Erdogan: A venit vremea să discutăm despre o soluție cu două state în insula Cipru. Sursa foto: Profimedia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că a venit momentul unor discuții referitoare la o soluție cu două state în insula Cipru, divizată între ciprioții greci și cei turci.

Liderul de la Ankara a adăugat că este nevoie de o propunere realistă în acest sens și a subliniat că, din punctul său de vedere, situația actuală nu mai este sustenabilă, potrivit Agerpres.

De-a lungul timpului au existat mai multe încercări privind reunificarea insulei. Ultima dintre acestea a eșuat în 2017, cele două părți acuzându-se reciproc pentru eșecul negocierilor.

Luni, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Ciprului de Nord, Ersin Tatar, Erdogan a declarat că tentativele anterioare pentru identificarea unei soluții în Cipru au fost blocate de abordarea ciprioților greci.

„Trebuie să se înţeleagă că nu se poate ajunge la niciun rezultat sub parametrii actuali ce urmează unui proces de negociere care a durat peste o jumătate de secol. În acest stadiu, credem că începerea de discuţii pe baza unei federaţii va fi o pierdere de timp. Prin urmare, credem că o soluţie cu două state trebuie să fie adusă acum la masă, cu o propunere realistă”, a declarat liderul de la Ankara.

Ankara a mai afirmat în trecut că o soluție cu două state este necesară în Cipru, acuzând Guvernul cipriot recunoscut internațional că refuză să discute acest subiect.

La rândul său, Ersin Tatar a afirmat că propunerea privind organizarea unei reuniuni informale la care să participe Turcia, Ciprul de Nord, ciprioții greci, Grecia și ONU reprezintă „ultima șansă” pentru ajungerea la un acord.

Insula Cipru, divizată de 46 de ani

Insula Cipru este divizată încă din anul 1974, când Turcia a invadat partea nordică a insulei ca urmare a unei tentative de lovitură de stat a ciprioților greci care doreau ca Cipru să devină parte a Greciei.

De atunci, regiunea nordică a insulei este de facto controlată de ciprioții turci, sub denumirea de Republica Turcă a Ciprului de Nord, însă aceasta este recunoscută oficial doar de Turcia.

În 2004 Cipru a devenit membru al Uniunii Europene, dar Blocul comunitar recunoaște doar Guvernul cipriot grec din sudul insulei, recunoscut la nivel internațional.

Tensiunile privind insula Cipru au fost reaprinse recent, când Ciprul de Nord a redeschis parțial stațiunea Varosha, un oraș-fantomă în care accesul fusese interzis din 1974, în urma ocupării nordului insulei de către Armata Turcă.

Decizia a fost criticată de ONU, Grecia și Guvernul cipriot recunoscut internațional.

În cadrul conferinței de luni, Erdogan a anunțat că va face o vizită în Ciprul de Nord pe 15 noiembrie.