Erdogan l-a sunat pe Putin să tranșeze conflictul din Nagorno-Karabah

Publicat: 08 11. 2020, 08:36
Sursa FOTO: wikimedia.org

Implicată în mai multe conflicte din regiune, Turcia nu putea sta deoparte și în cazul confruntărilor militare izbucnite între Azerbaidjan și Armenia, în regiunea Nagorno-Karabah. Sâmbătă, președintele Recep Tayyip Erdogan l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin pentru a tranșa definitiv conflictul dintre cele două stae.

Turcia nu și-a ascuns deloc sprijinul pentru poporul azer, ba chiar a făcut uz de forța militară, deseori intimitând Armenia de la momentul izbucnirii luptelor.

Putin, scutul Armeniei. Erdogan ia partea azerilor

De partea cealaltă, Erevanul contează pe un sprijin mai mult sau mai puțin asumat al Federației Ruse, astfel că tot conflictul capătă cu totul alte proporții.

Sâmbătă, Erdogan i-a comunicat omologului rus că Armenia trebuie să fie convinsă să negocieze în conflictul din Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul. Totodată, liderul Turciei a făcut apel și la o soluţionare paşnică. Conform Reuters, Erdogan i-a spus lui Putin că Armenia trebuie să se retragă din teritoriile azere pe care le ocupă şi „a afirmat că trebuie să fie convinsă conducerea armeană să se aşeze la masa negocierilor”.

În comunicatul său, Kremlinul a informat că preşedintele Putin l-a pus la curent pe liderul turc cu discuţiile telefonice pe care le-a avut cu liderii azer şi armean adăugând că „aceste schimburi au fost axate pe identificarea de opţiuni pentru încetarea rapidă a ostilităţilor şi o soluţionare politică şi diplomatică”. „S-a confirmat disponibilitatea reciprocă de a coopera pentru a obţine o soluţionare paşnică a conflictului”, scrie comunicatul preşedinţiei ruse.

Turcii insistă că pacea poate fi asigurată doar de Moscova, astfel că ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avut și el, la rândul său, o discuţie telefonică cu omologul rus, Serghei Lavrov, pe acelaşi subiect.

Trei acorduri de încetare a focului convenite până acum nu au reuşit să oprească cele mai sângeroase lupte din sudul Caucazului din ultimii 25 de ani. Mai bine de 1.000 de oameni au murit în aproape şase săptămâni de confruntări armate în Nagorno-Karabah şi în proximitatea acestei enclave muntoase recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cu populaţie majoritar armeană, care deţine controlul.