EXCLUSIV. Socialistul Hannes Swoboda, despre „tragedia greacă”: „Nu există o soluție miraculoasă pentru o problemă atât de complexă precum Grecia”

Publicat: 25 08. 2012, 19:09
Actualizat: 29 07. 2014, 19:06

Austriacul Hannes Swoboda, liderului grupului socialiștilor din Parlamentul European, a declarat pentru gândul că Europa nu mai trebuie să caute „soluții miraculoase” la criza din Grecia, pentru că ele nu există.

„Nu există o soluție miraculoasă pentru o problemă atât de complexă precum Grecia. Există, însă, riscul că se face prea puțin prea târziu„, a avertizat socialistul.

Swoboda a adăugat că, în locul acestor „miracole”, există „încercări credibile” din partea guvernului grec de a respecta cererile troikăi (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional). „Dar troika trebuie să formuleze și ea obiective realiste și acceptabile din punct de vedere social; trebuie să stabilească un calendar și termene limită rezonabile, care pot fi respectate”, a mai declarat Swoboda, care a atras atenția că Grecia are nevoie de reforme, dar are foarte mare nevoie și de timp.

Întrebat de gândul dacă așteptările europene de la Antonis Samaras, în momentul în care liderul partidului Noua Democrație a reușit să formeze o coaliție guvernamentală, nu au fost prea mari și dacă UE nu s-a grăbit cumva să sărbătorească sfârșitul crizei din Grecia, Hannes Swoboda a răspuns: „Formarea actualului guvern grec, sub conducerea primului-ministru Samaras, a fost un pas înainte, pentru că a pus punct blocajului din campania electorală și perioadei în care Grecia a fost guvernată de un cabinet interimar, care nu a putut demara nicio reformă și avea puteri limitate în implementarea reformelor convenite anterior”.

De când au venit la guvernare împreună, Samaras și liderii celorlalte două partide din coaliție, Evangelos Venizelos (PASOK) și Fotis Kouvelis (Stânga Democratică), „au făcut pași importanți în ceea ce privește reformele din Grecia”.

Din noua conducere elenă s-a remarcat ministrul de Finanțe, Yannis Stournaras, care „s-a luptat pentru implementarea unor reforme care vor da roade pe termen lung”, a mai comentat pentru gândul Hannes Swoboda.

Liderii europeni discută din nou, zilele acestea, viitorul Greciei și încearcă să caute alte modalități pentru a evita Grexitul (Greek Exit, ieșirea Greciei din zona euro), după ce precedentele măsuri nu au reușit să îndepărteze statul elen din drumul său către renunțarea la moneda unică. În acest context, liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a mers miercuri la Atena și l-a avertizat pe Samaras că Grecia mai are o ultimă șansă pentru a rămâne în zona euro.

Joi, Angela Merkel și Francois Hollande au avut o întrevedere la Berlin pe tema crizei de zona euro,  iar vineri premierul elen a mers în Germania, de unde sâmbătă va pleca în Franța. El va încerca prin aceste vizite să obțină deblocarea unei tranșe de 31 de miliarde de euro din ajutorul extern și amânarea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală prevăzute de planul de salvare.

CITEȘTE AICI ULTIMELE EVENIMENTE LEGATE DE CRIZA DIN ZONA EURO