Grecia pregătește noi tăieri de salarii și pensii, concedieri, pentru a obține tranșa de la FMI, UE

Grecia pregătește noi tăieri de salarii și pensii, concedieri, pentru a obține tranșa de la FMI, UE
Publicat: 21/08/2012, 12:30
Actualizat: 30/07/2014, 01:20

Guvernul elen se pregătește să efectueze o nouă rundă de reducere a salariilor și pensiilor din sectorul public, precum și concedierea câtorva mii de bugetari, în cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi să acorde următoarea tranșă din programul de finanțare.

Detaliile planului nu sunt încă oficiale, însă surse guvernamentale elene au afirmat că printre noile măsuri se va număra o tăiere „largă” a prestațiilor din sistemul public de pensii, precum și reduceri salariale și concedieri în sectorul public, potrivit WSJ.com, citat de Mediafax.

Premierul Antonis Samaras trebuie să prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a convint Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană să deblocheze următoarea tranșă, de 31 miliarde euro, din programul de finanțare externă de 130 miliarde euro convenit în prima parte a acestui an în prelungirea acordului de 110 miliarde euro încheiat în 2010.

Tranșa a fost programată inițial pentru luna iunie, dar turbulențele politice de la Atena au determinat amânări.
Samaras se va întâlni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, președintele Eurogroup, forul miniștrilor de Finanțe din zona euro, care va efectua o vizită de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discuții cu cancelarul german Angela Merkel, după care se va întâlni la Paris cu președintele Francois Hollande. Merkel și Hollande au programată o întrevedere bilaterală pentru joi.

Recesiunea severă din Grecia, unde Produsul Intern Brut a scăzut cu 20% în ultimii patru ani, împiedică guvernul să adune suficiente venituri la buget pentru a-și respecta angajamentele în domeniul consolidării fiscale. Totodată, programul de privatizări convenit cu UE, FMI și BCE este în întârziere.

Samaras încearcă să găsească măsuri de compromis pentru a evita spargerea coaliției de guvernare, formată în iunie din trei partide rivale prin tradiție.

Guvernul elen vrea o amânare cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală cuprinse în acordul de finanțare externă, ceea ce ar presupune și suplimentarea împrumuturilor acordate de partenerii externi, dincolo de cele 240 miliarde euro promise Greciei.
De la începutul crizei datoriilor de stat din Grecia, la finele anului 2009, angajații și pensionarii din sectorul public au suferit o reducere a veniturilor cu până la 40%, după trei pachete succesive de măsuri de austeritate. Pentru a obține tranșa de 31 miliarde euro, Samaras pregătește o a patra rundă de tăieri.

Printre măsurile aflate acum în discuție se numără reducerea pensiilor mici, de până la 800 de euro pe lună, cu 1-2% și a pensiilor mari, de peste 2.000 de euro, cu 15%. Totodată, statul vrea să reducă și să limiteze pensiile suplimentare, să scadă numărul celor care se pensionează anticipat, să reevalueze dosarele celor care primesc prestații sociale sau pensii ridicate și să reducă cu o treime salariile din companiile și organizațiile de stat.

„Guvernul are cheltuieli de aproximativ 80 miliarde euro în fiecare an, din care 60 miliarde euro pentru salarii și pensii. Aceste tăieri trebuie să vină de aici, pentru că nu mai putem reduce prea mult din cheltuielile operaționale de 20 miliarde euro, unde au mai fost scăderi, pentru că ar însemna să închidem servicii publice, precum școli sau spitale”, potrivit unui oficial al ministerului elen al Finanțelor, citat de WSJ.com.

Guvernul vrea de asemenea să plaseze 35.000 de bugetari într-o „rezervă de muncă”, unde vor primi salarii puternic reduse, însă unul dintre partidele din coaliție se opune vehement acestei propuneri.

Alte tăieri luate în calcul, potrivit surselor oficiale, ar fi scăderea cu un miliard de euro a bugetului public de sănătate și tot cu un miliard al cheltuielilor pentru apărare, cu eficientizări la educație și administrația locală.
Miniștrii Finanțelor din zona euro vor lua o decizie privind umrătoarea tranșă pentru Grecia în luna septembrie, când vor avea loc discuții și cu privire la solicitatea pentru ajutor extern transmisă de Cipru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic