Femeia din imagine, inamicul public numărul 1 în Germania. Angela Merkel: „Este o rușine pentru țara noastră!”

Publicat: 12 11. 2012, 15:19
Actualizat: 06 07. 2016, 18:54

Beate Zschäpe, singura supraviețuitoare dintr-un trio de extremă dreapta neonazist, a fost trimisă în judecată pentru organizarea unui grup terorist în Germania și pentru complicitate la 10 crime, 15 jafuri de bănci și un atac cu bombă, relatează Deutsche Welle.

Grupul celor trei, denumit Subterana Național Socialistă (NSU), a ucis de-a lungul a mai mult de zece ani 9 imigranți turci și greci, dar și o polițistă. Complicii ei s-au sinucis înainte ca poliția să îi aresteze, împușcându-se.

Procesul va începe la aproximativ un an după ce tânăra a fost arestată. Cazul a creat un scandal imens în Germania, făcând-o pe cancelarul Angela Merkel să declare că „este o rușine pentru Germania”. Autoritățile sunt acuzate că nu și-au făcut treaba, ba chiar că au ascuns unele fapte, iar serviciile secrete sunt blamate că, deși aveau grupul sub supraveghere la începutul anilor ’90, l-au ignorat ulterior.

În paralel, se va desfășura un alt proces, în care patru persoane sunt acuzate că au sprijinit grupul neonazist.

Pe 4 noiembrie 2011, o rulotă din Eisenach, un orășel din Thuringia, centrul Germaniei, a explodat. Înăuntru, polițiștii au găsit cadavrele a doi bărbați, care se împușcaseră înainte. Erau Uwe Böhnhardt și Uwe Mundlos, cei doi teroriști neonaziști care creaseră grupul. Câteva zile mai târziu, Beate Zschäpe, complice cu ei, a fost arestată. În prealabil, ea incendiase o locuință din orașul Zwickau, unde locuise împreună cu cei doi bărbați.

Timp de 10 ani, trio-ul neonazist împușcase mai mulți mici afaceriști care imigraseră în Germania din Turcia sau din Grecia. Crimele fuseseră săvârșite în plină zi, în magazinele victimelor. Tot ei sunt suspectați că au ucis o polițistă și că au detonat o bombă pe o stradă din Cologne, unde locuiesc foarte mulți imigranți.

Polițiștii sunt acuzați că, în anchetele lor, nu au luat nicio clipă în calcul, la modul serios, că în spatele acestor crime se poate afla un grup de extremă dreapta. Ei erau convinși că autorii crimelor provin din afara Germaniei, probabil din Turcia. De altfel, comisia de anchetă poreclise grupul necunoscut pe care îl suspecta de crime „Bosfor” – strâmtoarea care separă Istanbulul.

Poliția a găsit patru DVD-uri, împachetate și gata să fie trimise partidului de stânga, mai multor agenții de știri și centre culturale islamice. În înregistrările de pe DVD-uri, cei trei se laudă cu asasinatele comise, dar arată și fotografii cu victime însângerate, realizate chiar de ei.

 

Bărbații uciși de aceștia erau mici comercianți, doi dintre ei având fast food-uri care vindeau doner kebap, motiv pentru care crimele au devenit cunoscute sub numele de Crimele Doner.

Membrii partidelor de opoziție au acuzat anchetatorii că au fost părtinitori și că investigațiile au avut chiar nuanțe rasiste.

Liderii comunității turce din Germania au declarat că această țară „are o problemă imensă cu rasismul”, iar avocatul poporului, un membru SPD – partidul aflat la putere, a criticat anchetatorii, acuzându-i că au trăit „într-o lume opacă”.