Franța anunță SUPLIMENTAREA bugetului militar, pe fondul presiunilor SUA /Parisul emite dubii asupra eficienței cheltuielilor

Publicat: 15 02. 2024, 14:47

This browser does not support the video element.

Administrația Emmanuel Macron a decis suplimentarea substanțială a bugetului Apărării până la 2% din PIB, pe fondul presiunilor Statelor Unite și în contextul riscurilor de securitate generate de Rusia, dar Parisul pare să pună sub semnul întrebării materializarea pe teren a eforturilor bugetare.

”De la un buget de aproximativ 30 de miliarde de euro în 2017, vom ajunge la 69 de miliarde de euro, ceea ce îmi permite să vă confirm că Franța va atinge obiectivul alocării a 2% din PIB pentru NATO încă de anul acesta, 2024”, a declarat Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, cu ocazia unei reuniuni ministeriale a Alianței Nord-Atlantice.

Franța, care a decis dublarea bugetului militar până în 2030, comparativ cu volumul din 2019, fixase anterior obiectivul depășirii a 2% din PIB pentru apărare în 2025.

Însă ministrul francez al Apărării a emis dubii asupra rezultatelor eforturilor bugetare.

”Adevărata întrebare nu se referă la modul în care să obținem volumul de 2%, chiar dacă este un subiect care îi pasionează pe mulți, ci mai degrabă trebuie stabilit cum acest cuantum de 2% din PIB va fi de folos în mod real pe teren”, a subliniat Sébastien Lecornu, potrivit cotidianului Le Figaro.

Pe fondul presiunilor SUA, Germania a anunțat miercuri suplimentarea în mod semnificativ a bugetului pentru apărare, urmând să depășească nivelul de 2% din PIB pentru prima dată în ultimele decenii. Berlinul ar urma să aloce 73,41 de miliarde de dolari în cadrul NATO, o sumă-record.

Trump condiționează apărarea colectivă în cadrul NATO

Fostul președinte american Donald Trump a afirmat, în cursul unui miting electoral, că ar ”încuraja” Rusia să atace orice stat membru NATO care nu alocă 2% din buget pentru apărare.

Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a dezvăluit că a fost întrebat în trecut de liderul unui ”stat mare” din Europa dacă Washingtonul va acționa pentru respingerea unui atac al Rusiei asupra unei națiuni care nu își achită contribuțiile pentru apărare. Trump a precizat că răspunsul său a fost: ”Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile”.

Iar unul dintre consilierii lui Trump, Keith Kellogg, general în retragere și fost membru al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că, în cazul în care statele membre NATO nu vor să aloce 2% din PIB pentru apărare, el va propune suspendarea clauzelor privind apărarea colectivă, prevăzute prin Articolul 5.

Foto: Profimedia

Citește și:

Marcel Ciolacu, primit de premierul Giorgia Meloni. Mesaj de forță pentru companii: Veniţi să investiţi în România