Germania va suplimenta semnificativ BUGETUL pentru apărare, pe fondul presiunilor SUA

Publicat: 14/02/2024, 15:02

Guvernul Germaniei va suplimenta semnificativ bugetul pentru apărare, urmând să depășească nivelul de 2% din PIB pentru prima dată în ultimele decenii, pe fondul preocupărilor generate de afirmațiile lui Donald Trump.

Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Germania va aloca anul acesta 2% din PIB pentru bugetul apărării, conform unor surse citate de agenția DPA. Berlinul ar urma să aloce 73,41 de miliarde de dolari în cadrul NATO, o sumă-record.

Formal, suma îi va fi propusă miercuri după-amiază secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO. Această sumă reprezintă 2,01% din PIB-ul Germaniei, potrivit publicației Die Welt.

Germania a alocat ultima dată peste 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare în 1992, iar în ultimii ani a opus rezistență presiunilor Washingtonului de a suplimenta fondurile. În 2023, Germania a alocat pentru apărare 1,57% din PIB.

Miniștrii Apărării din statele membre NATO se reunesc miercuri și joi, la Bruxelles, pentru pregătirea summitului Alianței Nord-Atlantice, programat în iulie, la Washington.

Jens Stoltenberg a notat că, anul trecut, mai multe state membre au suplimentat cheltuielile pentru apărare, subliniind că se așteaptă ca anul acesta încă 18 aliați să aloce peste 2% din PIB.

”De la stabilirea angajamentului pentru investiții, în 2014, aliații europeni și Canada au alocat suplimentar peste 600 de miliarde de dolari pentru apărare. Facem progrese reale”, a subliniat secretarul general al NATO.

Cel puțin 11 state NATO alocă în prezent peste 2% din PIB pentru apărare. Polonia are cheltuieli pentru apărare la nivelul de 3,9% din PIB, Statele Unite alocă 3,49%, iar Grecia 3,01%.

Trump a amenințat că nu va proteja statele NATO care nu își achită contribuțiile

Fostul președinte american Donald Trump a declarat, în cursul unui miting electoral, că ar ”încuraja” Rusia să atace orice stat membru NATO care nu alocă 2% din buget pentru apărare.

Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a dezvăluit că a fost întrebat în trecut de liderul unui ”stat mare” din Europa dacă Washingtonul va acționa pentru respingerea unui atac al Rusiei asupra unei națiuni care nu își achită contribuțiile pentru apărare. Trump a precizat că răspunsul său a fost: ”Nu, nu vă voi apăra. De fapt, aș încuraja Rusia să facă ce vrea. Trebuie să vă plătiți facturile”.

Unul dintre consilierii lui Trump, Keith Kellogg, general în retragere și fost membru al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că, în cazul în care statele membre NATO nu vor să aloce 2% din PIB pentru apărare, el va propune suspendarea clauzelor privind apărarea colectivă, prevăzute prin Articolul 5.

”Alianțele contează. Dacă vrei să fii parte a unei alianțe, trebuie să contribui la aceasta, trebuie să fii membru al alianței”, a declarat Keith Kellogg, care a fost și consilier pentru Siguranță Națională al fostului vicepreședinte Mike Pence, într-un interviu acordat agenției Reuters.

În timpul mandatului, Trump a criticat constant Germania și Franța pentru că nu alocau 2% din PIB pentru achiziții de capabilități militare destinate apărării colective a NATO.

Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat drept ”terifiante și periculoase” afirmațiile lui Trump, avertizând că, practic, ”îi oferă președintelui Vladimir Putin undă verde pentru mai multe războaie și violențe”.

La rândul său, Jens Stoltenberg a criticat poziția lui Trump, dar a dat asigurări că Alianța Nord-Atlantică rămâne ”pregătită și capabilă” să își apere statele membre de orice atac.

Foto: Profimedia

Citește și:

General-maior (R) Paul Hurmuz: „Acordurile dintre URSS și SUA au avut scopul de a evita un război nuclear”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor