Groapa din deșert care îi fascinează pe cercetători. Oamenii locului se tem de demonii care ar putea ieși din „Gura Iadului”

Publicat: 27 06. 2021, 12:59
Sursa foto: Profimedia

O misterioasă gaură apărută în deșertul din estul Yemenului reprezintă un adevărat mister pentru cercetători, care nu au explicații clare referitoare la originea sa.

Puțul Barhout, așa cum este cunoscută groapa, este înconjurat de povești cu demoni și spirite malefice, tocmai de aceea fiind cunoscut și sub numele de „Fântâna Iadului” sau „Gura Iadului”, informează Digi24.

Aflat la 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, aproape de granița cu Omanul, puțul este o gaură naturală uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut. Acesta are o lățime de 30 de metri și o adâncime estimată între 100 și 250 de metri.

Folclorul local spune că groapa ar fi o închisoare pentru demoni, superstiție alimentată și de mirosurile grele emanate de puț.

Prin gaură pătrunde prea puțină lumină solară și nu se poate vedea mare lucru de pe margine, cu excepția păsărilor care intră și ies din adâncuri. Superstițiile locale spun că obiectele din apropierea găurii sunt pur și simplu „supte” de ea.

Ce spun specialiștii

Oficialii din Yemen recunosc că nu au informații despre ce s-ar afla în adâncul respectivei gropi.

„Este foarte adâncă, nu am ajuns niciodată pe fundul ei, este prea puțin oxigen și nu există ventilație. Am mers să inspectăm zona și am intrat în puț. Am ajuns la o adâncime de peste 50-60 de metri și am observat lucruri stranii în interior. Am simțit și un miros ciudat… Este foarte misterios totul. Aceste locuri au nevoie de mai mult studiu, de cercetări și investigații”, spune Salah Babhair, directorul general al autorității locale pentru studii geologice și resurse minerale.

Acesta estimează că puțul ar avea „milioane și milioane” de ani. Până acum, camerele video care au fost introduse în groapă nu au putut aduce informații relevante, din lipsa luminii.

Mai multe voci susțin că această gaură ar putea fi produsă de un fenomen geologic asemănător craterelor apărute în Siberia în ultimii ani, dat fiind că și în Siberia există o „poartă a Iadului”.

Oamenii de știință spun, însă, că în Siberia este vorba despre topirea permafrostului și de gazul metan care iese la suprafață, cauzând „explozii” ale solului.

Aceste găuri adânci care apar în sol pot fi cauzate și de o serie de activități umane – foraje, minerit, construcții.

Chris Fogwill, profesor la Universitatea Keele, crede că gaura din Yemen ar fi mai degrabă produsul eroziunii calcarului sau de mișcarea sărurilor din pământ. Specialistul spune că felul în care arată marginile gropii sugerează că aceasta a fost formată cu mult timp în urmă.

Alte teorii spun că ar putea fi vorba despre un „supervulcan” ce ar putea erupe la un moment dat.