O țară puternic afectată de război, lovită acum de o nouă epidemie. Mii de oameni ar putea muri de holeră pentru că spitalele sunt pline cu pacienți bolnavi de COVID-19

O țară puternic afectată de război, lovită acum de o nouă epidemie. Mii de oameni ar putea muri de holeră pentru că spitalele sunt pline cu pacienți bolnavi de COVID-19
O țară puternic afectată de război, lovită acum de o nouă epidemie. Mii de oameni ar putea muri de holeră pentru că spitalele sunt pline cu pacienți bolnavi de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/07/2020, 15:15

Organizațiile umanitare avertizează că mii de oameni din Yemen ar putea muri din cauza holerei, deoarece aceștia sunt prea speriați pentru a solicita tratament în unitățile de sănătate copleșite de cazurile de infectare cu COVID-19.

Cazurile de coronavirus din țara devastată de război ar urma să atingă noi recorduri în săptămânile următoare, iar Oxfam avertizează că spitalele înregistrează o scădere neașteptată a cazurilor de holeră, ceea ce înseamnă că multe persoane rămân nediagnosticate și netratate, informează The Guardian.

Deja afectat de una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu aproximativ 80% din populație necesitând asistență umanitară de urgență, Yemenul se confruntă, de asemenea, cu o agravare a crizei alimentare.

Țara a fost afectată, de asemenea, de cel mai grav focar de holeră din vremurile moderne, cu 110.000 de cazuri între lunile ianuarie și aprilie ale acestui an.

Deja afectată de război, țara se confruntă acum și cu holera și COVID-19

O scădere cu 50% a numărului persoanelor care solicită tratament pentru holeră în ultimele trei luni provoacă îngrijorare în rândul organizațiilor umanitare, care susțin că zeci de mii de oameni evită să meargă la spital de teamă să nu se îmbolnăvească de COVID-19.

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, jumătate dintre cei diagnosticați cu holeră în Yemen vor muri dacă nu vor primi tratament adecvat.

Deja aproximativ 20% din cele 333 de districte ale țării nu au niciun medic, numerele continuând să scadă pe măsură ce zeci de medici mor din cauza noului coronavirus.

Primul caz de coronavirus a fost raportat în țară în luna aprilie și, deși oficial au fost înregistrate doar 1.644 de cazuri până pe 22 iulie, cifra reală este probabil mult mai mare din cauza lipsei laboratoarelor de testare și a neraportării multor cazuri de COVID-19.

„Yemenul se îndreaptă spre o catastrofă, în contextul în care atât holera, cât și COVID-19 ar putea atinge un maxim în următoarele săptămâni. Yemeniții au nevoie disperată de încheierea războiului care a distrus sistemul de sănătate și a lăsat comunitățile vulnerabile. În loc să arate că holera și COVID-19 sunt sub control, numărul scăzut de cazuri raportate în mod oficial demonstrează exact opusul. Lipsa spitalelor și frica oamenilor, prea speriați să ceară tratament, înseamnă că numărul  real al celor care suferă de aceste boli este mult subestimat”, a declarat Muhsin Siddiquey, directorul Oxfam pentru Yemen.

Pe lângă criza umanitară provocată de ani întregi de război civil, Yemenul a fost lovit și de criza economică provocată de pandemie. O scădere a sumelor trimise de diaspora și dificultățile de a importa alimente de bază au dus la o creștere puternică a prețurilor hranei, milioane de yemeniți riscând acum să sufere de foame.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului