Joe Biden a anunțat că SUA nu va mai sprijini campania saudită din Yemen. Mii de civili au fost uciși în acest conflict

Joe Biden a anunțat că SUA nu va mai sprijini campania saudită din Yemen. Mii de civili au fost uciși în acest conflict
Joe Biden a anunțat că SUA nu va mai sprijini campania saudită din Yemen. Mii de civili au fost uciși în acest conflict / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 04/02/2021, 20:52
Actualizat: 06/04/2021, 15:06

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va retrage sprijinul pe care țara pe care o conduce l-a acordat ofensivei militare saudite din Yemen, o campanie care a adâncit criza umanitară și suferințele din țara cea mai săracă din peninsula arabă, a anunțat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui, relatează AP, citat de Bloomberg.

Timothy Lenderking va deveni trimisul special al SUA în Yemen

În acest mod, Biden își îndeplinește una dintre promisiunile pe care le-a făcut în campanie. Administrația de la Washington intenționează să încheie conflictul din Yemen pe cale diplomatică.

Administrația Biden a anunțat, de asemenea, că Timothy Lenderking va deveni trimisul special al SUA în Yemen.

Arabia Saudită a lansat ofensiva din Yemen în 2015 pentru a contracara facțiunea yemenită Houthi, parte a războiului civil din această țară. Rebelii Houthi sunt susținuți de Iran în timp ce Arabia Saudită susține vechea puterea din Yemen în conflictul care durează din 2014.

Campania saudiților a provocat moartea unui număr mare de civili din Yemen, armamentul folosit de aceștia fiind produs de americani. Conflictul a adâncit crizele multiple din Yemen, inclusiv sărăcia și foametea, iar experții spun că și țările din Golf dar și rebelii Houthi comit constant grave abuzuri împotriva civililor din această țară.

Administraţia Joe Biden suspendă planul de reducere a efectivelor militare americane din Germania

Administraţia Joe Biden a suspendat, pentru reevaluare, planul fostului preşedinte Donald Trump privind diminuarea efectivelor militare americane din Germania, scrie presa din Statele Unite.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, „a iniţiat procedura de reevaluare completă” a planului reducerii numărului militarilor americani din Germania, a declarat generalul Tod Wolters, şeful Comandamentului SUA pentru Europa şi comandant suprem NATO pentru Europa.

„Planificarea precedentă, aflată în curs pentru iniţiativa precedentă, a fost suspendată pentru ca secretarul Apărării şi actuala Administraţie să poată efectua o reevaluare completă asupra a tot ceea ce s-a întâmplat până când a preluat atribuţiile secretarul Lloyd Austin”, a afirmat generalul Tod Wolters, scrie site-ului Politico.com.

Generalul Tod Wolters a declarat că nu poate anticipa ce decizie va fi luată după reevaluare. „Noua Administraţie a SUA a anunţat că trebuie să realizăm o reevaluare completă, în toate domeniile. Iar apoi, după evaluare, vom începe elaborarea noilor planuri”, a precizat oficialul militar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase