NATO, de la Trump la Biden. Schimbările care vor influența lumea

Publicat: 02 12. 2020, 08:50
NATO, de la Trump la Biden. Schimbările care vor influența lumea / Sursa FOTO: https://media.snl.no

O dată cu ultima reuniune din 2020 a miniștrilor de Externe, NATO a întors foaia anilor Trump şi aşteaptă cu nerăbdare instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden. Alianța se pregătește de reconsolidarea legăturilor cu Statele Unite, comentează AFP.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, la începutul lui 2021, îl aşteaptă la Bruxelles pe Joe Biden pentru un summit extraordinar.

Jens Stoltenberg, bucuros că a scăpat de Donald Trump

De altfel, în momentul în care a făcut acest anunț, Stoltenberg nu şi-a ascuns satisfacţia că Joe Biden a devenit noul președinte al Statelor Unite. Cei doi se cunosc încă de pe vremea când Biden era vicepreședinte în Administrația Barack Obama. „Este un lucru bun pentru noi toţi. Joe Biden este un fervent partizan al NATO. Putem spera să întărim legăturile transatlantice”, a spus secretarul general NATO, în cadrul prezentării reuniunii miniştrilor de Externe.

De asemenea, a fost ultima întâlnire cu secretarul de stat american Mike Pompeo. Discuţiile au loc prin videoconferinţă, pe parcursul a două zile.

Viitorul NATO și schimbările necesare

Marţi, reuniunea a fost dedicată viitorului Alianţei, pusă la încercare de neîncrederea pe care i-a inspirat-o preşedintelui Donald Trump. Totodată, s-a discutat și despre „capacitatea Alianţei de a se adapta spre a face faţă schimbărilor în raportul de forţe, odată cu reînarmarea Rusiei şi ascensiunea Chinei ca putere economică şi militară”, după cum a declarat Jens Stoltenberg la sfârşitul primei zile.

„NATO va avea viitorul pe care i-l vor oferi membrii săi. Va depinde de reangajarea Statelor Unite, de angajamentul europenilor şi de capacitatea Alianţei de a trata problemele puse de Turcia, membru al Alianţei, dar care depăşeşte limitele. Ankara blochează multe decizii, în special parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, dar şi alte parteneriate care nu îi convin”, a comentat un responsabil al Alianţei.

Un raport comandat mai multor experţi asupra reformelor care trebuie avute în vedere pentru o mai bună funcţionare a Alianţei a fost făcut public. Acesta face o serie de recomandări, în special necesitatea de a proteja infrastructura vitală din ţările NATO împotriva investiţiilor chineze.