Negocieri Brexit: Parlamentul European refuză să se preteze la „o mascaradă”

Publicat: 24 11. 2020, 01:37
Negocieri Brexit: Parlamentul European refuză să se preteze la „o mascaradă”. Sursa foto: Shutterstock

Parlamentul European refuză să se preteze la „o mascaradă” pentru ratificarea eventualului acord post-Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană, au avertizat luni mai mulți europarlamentari.

Astfel, aceștia susțin că Parlamentul European are nevoie de timp pentru a examina și a aproba acest eventual acord, potrivit site-ului agenției Agerpres, care citează AFP.

„Avem nevoie de un text. Dacă nu, ratificarea și controlul democratic al Parlamentului European vor fi o mascaradă. Jocul lui Boris Johnson ne-a adus unde suntem astăzi. Nu vom plăti noi preţul! ”, a scris pe Twitter europarlamentarul german Bernd Lange, membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Și președintele grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a atras atenția cu privire la rolul Parlamentului European în ratificarea unui eventual acord.

„Nu ne vom mulţumi doar cu aprobarea. Trebuie să ne facem treaba”, a avertizat acesta.

Timpul pentru semnarea unui acord, din ce în ce mai scurt

Au rămas mai puţin de 40 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Europenii au considerat mereu sfârşitul lui octombrie ca dată limită după care nu mai este posibil pentru PE să ratifice un text.

Un acord comercial trebuie teoretic să fie dezbătut în mai multe comisii, înainte de a fi supus unui vot în plenară la finalul unui proces lung şi complex, notează Agerpres.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.