Nou incendiu în portul Beirut, la o lună după explozia care a distrus o parte din capitala libaneză | VIDEO

Publicat: 10 09. 2020, 15:30
Actualizat: 10 09. 2020, 15:59

Un incendiu s-a produs joi la un depozit din portul Beirut, a anunțat Armata Libaneză prin intermediul Twitter.

Autoritățile au anunțat că forțele libaneze intervin în acest moment pentru a stinge flăcările, iar elicoptere ale Armatei participă la operațiuni, informează CNN.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu nori de fum în zona incendiului.

Nu sunt cunoscute momentan cauzele incendiului, dar Armata a anunțat că acesta a pornit într-un depozit unde se aflau cauciucuri și produse petroliere, în zona duty-free a portului.

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, le-a cerut localnicilor să evite zona din motive de siguranță, dar și pentru a nu îngreuna munca pompierilor.

 

 

Incendiul, la o lună după explozia devastatoare din portul Beirut

Incidentul vine la o lună după explozia din portul Beirut, de pe 4 august, care a dus la moartea a peste 170 de persoane și rănirea a mai mult de 6.000 și care a distrus o parte din capitala Libanului.

Explozia de atunci, produsă la un depozit unde existau cantități foarte mari de material exploziv, a fost cea mai puternică din ultimii ani din Liban, țară care deja se confruntă cu o criză economică de proporții și cu o creștere rapidă a numărului de persoane infectate cu coronavirus.

Președintele țării, Michel Aoun, a anunțat la acea vreme că 2.750 de tone de nitrat de amoniu, folosit în fertilizatori, dar care este utilizat și pentru fabricarea de bombe, fusese depozitat timp de șase ani în portul Beirut fără măsuri de securitate, ceea ce Aoun a descris ca fiind „inacceptabil”.

Libanul, o țară afectată de mai multe crize în același timp

Lira libaneză și-a pierdut 70% din valoare din luna octombrie 2019, când au început protestele antiguvernamentale.

Nivelul sărăciei a crescut enorm, Banca Mondială estimând că mai bine de jumătate din populație va trăi în sărăcie până la finalul acestui an.

Guvernul nu a reușit nici să tempereze criza din sistemul bancar, în contextul în care statul nu a adoptat legea controlului de capital, ceea ce a agravat lipsa de lichidități.

Mai mult, băncile au impus limite în ceea ce privește retragerile de bani de la bancomate în ultimul an, ceea ce a afectat grav nivelul de trai din Liban. Între timp, miliarde de dolari ar fi fost retrași din țară de către oamenii de afaceri și politicieni, fapt care a agravat și mai mult criza de valută cu care se confruntă țara.

Criza financiară din Liban a fost agravată la începutul anului de restricțiile impuse de Guvern pentru limitarea numărului de cazuri de COVID-19.