„O dublă tulpină mutantă” a SARS-CoV-2 ar fi adus al doilea val mortal de COVID-19 în India

Publicat: 06 05. 2021, 12:08
Un sfert din numărul de decese COVID-19 raportate la nivel mondial au fost înregistrate în India, potrivit OMS / Sursă FOTO: Shutterstock

Autoritățile din India au transmis că „o dublă tulpină mutantă” a SARS-CoV-2 descoperită în stat în luna martie a acestui an ar putea avea legătură cu noul val de coronavirus care a lovit țara. În statele indiene unde numărul cazurilor COVID-19 este mare, tulpina B.1.617 a fost descoperită în mai multe probe prelevate în vederea diagnosticării.

Un oficial de la Centrul Național de Control al Bolilor din India a anunțat că nu au reușit să stabilească în totalitate o corelație între tulpină și creșterea numărului de infectări cu SARs-CoV-2, transmite BBC.

„Tulpina mutantă” este creată atunci când două mutații ale aceluiași virus se întâlnesc formând o nouă tulpină.

India a raport miercuri, 5 mai, un nou record de cazuri COVID-19, respectiv 412.000, dar și 3.980 de decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2.

India, la un pas de colaps pe măsură de sunt înregistrate noi recorduri de infectări

Oamenii de știință de top ai țării, care lucrează cu autoritățile, au avertizat că un al treilea val de infectări cu noul coronavirus este inevitabil.

Cercetătorul K. VijayRaghavan a recunoscut în cadrul unei conferințe de presă susținute de Ministerul indian al Sănătății că „ferocitatea” creșterii numărului de cazuri nu a fost anticipată.

„Faza a treia este ienvitabilă ținând cont de nivelurile ridicate de circulație a viruslui. Însă momentan nu se știe când va apărea această fază… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”, a îndemnat acesta.

Situația din India este una foarte gravă, numărul cazurilor COVID-19 zilnice atingând noi recorduri în timp ce sistem sanitar este copleșit. Mai multe state s-au mobilizat și au trimis ajutoare sub diferite forme, inclusiv România.

Jumătate din cazurile COVID-19 la nivel mondial, înregistrate în India

Oamenii de știință au secvențiat 13.000 de probe din care peste 3.500 prezentau urme de tulpini îngrijorătoare, inclusiv tulpina B.1.617. Probele proveneau din opt state ale Indiei.

Însă specialiștii avertizează că doar 1% din probe sunt secvențiate, ceea ce reprezintă un procent foarte mic. În comparație, Marea Britanie secvenția 5-6% din probe atunci când se înregistrau cele multe cazuri COVID-19 zilnice.

Organizația Mondială a Sănătății transmitea în cursdul săptămânii trecute că aproape jumătate din cazurile COVID-19 confirmate la nivel mondial sunt din India, precum și un sfert din decesele cauzate de această boală la nivel mondial.