UPDATE. Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană | VIDEO

Publicat: 03 03. 2022, 18:32
Actualizat: 03 03. 2022, 19:19

This browser does not support the video element.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Cererea a fost adresată preșdintelui Franței, Emmanuel Macron, în contextul în care țara sa deține președinția rotativă a Consiliului UE, informează Adevărul.

Documentul a fost semnat și de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, dar și de premierul Natalia Gavrilița.

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt şi hotorât, folosind oportunităţile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acţionăm imediat atunci când ne-o cer circumstanţele şi vedem clar oportunitatea de a putea asigura generaţiilor următoare un trai mai bun. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această opţiune, ei văd viitorul în UE. Ştim paşii pe care trebuie să-i urmăm şi suntem pregătiţi de lucru”, a declarat liderul de la Chișinău.

Știrea inițială:

Republica Moldova ar urma să aplice și ea pentru aderarea la Uniunea Europeană, așa cum a făcut zilele trecute Ucraina, a declarat un înalt oficial european.

Potrivit acestuia, o cerere similară de aderare din partea Georgiei este „iminentă”. Între timp, premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, a semnat cererea de aderare a țării sale la UE, informează Agerpres.

Cele două țări ar urma să se alăture, astfel, Ucrainei, în eforturile de aderare la UE, după ce liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a cerut marți ca țara sa să adere rapid, în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Oficialul citat a mai declarat că liderii europeni vor discuta săptămâna viitoare despre candidatura Ucrainei, dar admite că statele europene sunt, totuși, sceptice, în ceea ce privește un eventual parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de stat membru UE.

Potrivit sursei citate, aderarea la Uniunea Europeană este, în mod normal, un proces lung, în cadrul căruia țările candidate trebuie să se alinieze la regulile și valorile alianței.

Statele membre sunt cele care au ultimul cuvânt în ceea ce privește acceptarea statelor candidate.

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Republica Moldova nu se alătură statelor europene în privința sancțiunilor impuse Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a informat că Republica Moldova nu va introduce sancțiuni la adresa Rusiei.

Anunțul vine după ce statele occidentale au introdus sancțiuni împotriva Moscovei, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Acesta spune că încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Republica Moldova nu a introdus sancțiuni împotriva Moscovei și nu o va face nici acum.

Potrivit lui Popescu, economia Republicii Moldova este mult prea vulnerabilă pentru ca țara să își permită să impună sancțiuni. El a spus că „indiferent de limbajul în raport cu Rusia, niciun Guvern din 2014 nu a luat sancțiuni serioase aliniate la cele europene”.