Oficial FMI: Criza provocată de pandemie va afecta unele economii ale lumii timp de mai mulți ani

Publicat: 24 09. 2020, 13:17
Oficial FMI: Criza provocată de pandemie va afecta unele economii ale lumii timp de mai mulți ani. Sursa foto: Shutterstock

Criza provocată de pandemia de COVID-19 durează mai mult decât s-au așteptat specialiștii, iar unele state vor fi afectate mai mult timp decât altele, a declarat miercuri Geoffrey Okamoto, adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Fondul a acordat asistență financiară de aproximativ 90 de miliarde de dolari către 79 de state, inclusiv 20 din America Latină de la începutul crizei, a declarat recent o purtătoare de cuvânt a FMI, citată de Reuters.

FMI continuă să colaboreze cu statele membre pentru a identifica modalităţile prin care să fie ţinută sub control pandemia şi a limita impactul său economic, a declarat Geoffrey Okamoto.

„Încercăm să ne păstrăm resursele financiare. Vorbim despre o revenire la creştere care va avea nevoie de mai mulţi ani, iar pe parcusul acestei perioade multe ţări vor avea nevoie, probabil, de asistenţă”, spune oficialul.

Statele din America Latină și din Caraibe suferă cel mai mult din punct de vedere economic din cauza pandemiei. Aceste țări au raportat 8,4 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 314.000 de decese, cifrele fiind cele mai mari dintre toate regiunile lumii.

FMI negociază cu G20 cu privire la programe de sprijin pentru statele în curs de dezvoltare

Okamoto a declarat și că FMI discută cu statele membre ale G20 în legătură cu extinderea perioadei de suspendare a plăților datoriilor de către statele mai puțin dezvoltate.

Această iniţiativă, aprobată de G20 în luna aprilie, expiră la finele acestui an, însă specialiștii şi oficialii guvernamentali din multe ţări sunt în favoarea prelungirii în 2021, o decizie în acest sens fiind aşteptată în săptămânile sau lunile următoare.

Oficiali din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și alți oficiali au făcut apel la statele din G20 să asiste financiar și statele cu venituri medii și statele insulare, puternic afectate de prăbușirea sectorului turismului.

Statele Unite, cel mai mare contribuitor la Fondul Monetar Internațional, au dat de înțeles că ar dori să contribuie la programele FMI destinate sprijinirii ţărilor sărace, dar până acum nu au alocat fonduri pentru aceste programe.