PANDEMIE. FMI anunță că peste 20 de țări cer anularea datoriilor, pe fondul crizei provocate de COVID-19

PANDEMIE. FMI anunță că peste 20 de țări cer anularea datoriilor, pe fondul crizei provocate de COVID-19
PANDEMIE. FMI anunță că peste 20 de țări cer anularea datoriilor, pe fondul crizei provocate de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/05/2020, 10:30

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat joi că peste 20 de țări sărace au cerut în mod oficial ștergerea datoriilor prin intermediul unei inițiative a organizației G20, iar Fondul este gata să susțină extinderea acestui program și după sfârșitul acestui an în cazul în care acest lucru va fi necesar.

Gerry Rice, purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internațional, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că mai bine de jumătate dintre cele 73 de state eligibile și-au exprimat interesul în legătură cu acest program, iar solicitările oficiale ar urma să crească, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Anunțul oficialului FMI vine în contextul în care, la nivel mondial, tot mai multe voci au făcut apel la înghețarea sau chiar ștergerea datoriilor țărilor sărace, în contextul crizei financiare provocate de pandemia de COVID-19.

Recent, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la creditori să ofere un astfel de ajutor tuturor țărilor în curs de dezvoltare, nu doar celor mai sărace dintre ele, avertizând că multe state se confruntă cu dificultăți în a-și plăti datoriile din cauza recesiunii provocate de pandemie.

Guterres a declarat că doar Africa ar avea nevoie de peste 200 de miliarde de dolari pentru a combate pandemia de COVID-19 și pentru a-și reveni din punct de vedere economic.

Congresmenii americani Bernie Sanders și Ilhan Omar au prezentat săptămâna trecută o inițiativă privind anularea datoriilor țărilor sărace, pe fondul crizei COVID-19.

Într-o scrisoare destinată directorului Băncii Mondiale, David Malpass și directorului FMI, Kristalina Gheorghieva, ei au făcut apel la ștergerea datoriilor țărilor care fac parate din Asociația pentru Dezvoltare Internațională (IDA) a Băncii Mondiale. Ei au cerut ca ștergerea acestor datorii să fie făcută de către „toate instituțiile financiare internaționale importante”.

Creditorii, decizie importantă cu privire la datorii

Miniștrii de Finanțe din G20, grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii, au fost de acord luna trecută cu suspendarea până la finalul anului a plăților creditelor și dobânzilor aferente pentru statele cele mai sărace ale lumii.

Decizia ar urma să le permită acestor state să cheltuie aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru îmbunătățirea sistemelor lor de sănătate și pentru a lupta împotriva COVID-19, după cum a declarat ministrul saudit de Finanțe, Mohammed al-Jadaan.

În programul anunțat de G20 sunt eligibile 73 de state sărace ale lumii, dintre care 40 sunt din Africa Subsahariană.

În raportul său privind economia mondială în 2020, Fondul Monetar Internațional a anunțat că pandemia de COVID-19 va provoca o scădere economică de cel puțin 3% la nivel mondial, însă a avertizat că impactul pandemiei ar putea fi mult mai puternic în cazul în care nu vor fi luate măsurile necesare.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
NOI RESTRICȚII de săptămâna viitoare! ARAFAT anunță VALUL 5, după sărbători
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Se dau bani în plus la salariu! Ministrul de Finanțe tocmai a făcut anunțul. Cine...
Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...