PARLAMENTUL EUROPEAN cere României, Lituaniei și Poloniei să redeschidă investigațiile privind ÎNCHISORILE CIA

Publicat: 11 09. 2012, 17:14
Actualizat: 06 02. 2019, 16:41

Parlamentul European a adoptat, marți, o rezoluție prin care cere mai multor state membre, dar în particular Lituaniei, Poloniei și României să deschidă sau să reia investigații independente privind existența în prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor închisori secrete ale CIA.

Rezoluția PE „cere autorităților judiciare din România să deschidă o investigație independentă cu privire la bănuielile referitoare la spațiile secrete de detenție ale CIA de pe teritoriul său, având în vedere în mod deosebit noile dovezi referitoare la zboruri ale CIA între România și Lituania”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, solicitări similare sunt adresate autorităților din Lituania și Polonia. Rezoluția face apel la România, Polonia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Irlanda, Grecia și Cipru să desecretizeze toate informațiile privind unele zboruri pe teritoriul lor național a unor avioane suspectate a fi ale CIA.

Potrivit rezoluției, care nu este obligatorie, „numai considerente care țin strict de securitatea națională pot justifica lipsa de transparență”, fiind denunțate obstacolele întâlnite de investigațiile parlamentare și judiciare din unele țări membre UE cu privire la programul CIA privind transferul de deținuți.

„Lipsa de transparență, clasificarea documentelor, prevalența unor interese politice și naționale, lipsa unor investigații riguroase și a cooperării”, sunt unele dintre obstacolele denunțate de rezoluția PE.

„Votul de azi este o victorie pentru Parlamentul European. A subliniat insistența sa privind adevărul față de negarea sau uitarea lui. Ne-am asigurat astfel că fundamentele democratice ale Uniunii prevalează asupra unor considerente naționale sau partizane”, a declarat raportorul Helene Flautre, eurodeputată reprezentând ecologiștii francezi.

Ea a adăugat că raportul său care a stat la baza rezoluției PE a relevat existența unui sistem complex, secret și ilegal care a dus la tortură și răpiri, iar concluziile se bazează pe noi informații provenite în principal din baza de date a agenției europene de control a traficului aerian, Eurocontrol.

Rezoluția a fost adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg a PE, cu 568 de voturi favorabile, 34 împotrivă și 77 de abțineri.