PROTESTE. Zeci de persoane arestate în timpul unor noi manifestații pro-democrație în Hong Kong

Publicat: 10 06. 2020, 09:16
Hong Kong-ul experimentează „valul 3” de coronavirus / Sursă foto: Profimedia

Poliția din Hong Kong a arestat 53 de persoane marți noaptea în timpul unor proteste pro-democrație la care au participat sute de activiști.

Manifestanții au blocat mai multe artere din centrul metropolei, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene în încercarea de a-i dispersa, informează agenția de presă Reuters.

Protestele au fost organizate pentru marcarea unui an de la reprimarea violentă a unor proteste pro-democrație în fosta colonie britanică. Manifestațiile de marți au loc pe fondul unor tensiuni puternice în societatea din Hong Kong, provocate de o propunere de modificare a legii siguranței naționale, sprijinită de Beijing.

Potrivit Poliției, 36 de bărbați și 17 femei au fost reținuți pentru diverse acuzații, printre care și participarea la manifestații neautorizate. Protestatarii au încălcat restricțiile care prevăd că grupurile nu pot depăși opt persoane, pentru limitarea răspândirii COVID-19.

Protestele, cauzate de o nouă propunere controversată a Beijingului

Mai multe proteste sunt programate și în următoarele zile, în condițiile în care activiștii pro-democrație se tem că noua legislație din domeniul siguranței naționale ar putea afecta libertățile cetățenilor din Hong Kong.

Deși detaliile privind noua legislație nu au fost încă făcute publice, autoritățile de la Beijing și Hong Kong au dat asigurări că nu este cazul ca populația să se îngrijoreze, întrucât modificările vor viza doar acele persoane care provoacă probleme în societate.

Secretarul Securității din Hong Kong, John Lee, a declarat pentru South China Morning Post că Poliția va înființa o unitate specială care se va ocupa de implementarea noii legislații privind siguranța națională.

Mai multe companii, printre care și HSBC și Standard Chartered, au sprijinit propunerea legislativă fără să cunoască detalii despre aceasta, ceea ce le-a atras critici din partea unor oficiali americani și britanici. Printre critici s-a numărat și secretarul american de Stat, Mike Pompeo.

Protestele din 2019 au fost declanșate după apariția unui proiect de lege care ar fi permis extrădarea persoanelor cercetate penal în Hong Kong către China continentală, pentru a fi judecate. Propunerea legislativă a fost în cele din urmă retrasă de șefa Guvernului, Carrie Lam, după luni de proteste de amploare.