CHINA. Proiectul de lege de securitate națională din Hong Kong susținut de Parlamentul Chinei

CHINA. Proiectul de lege de securitate națională din Hong Kong susținut de Parlamentul Chinei
Publicat: 28/05/2020, 14:17
Actualizat: 28/05/2020, 14:20

Legislativul Chinei a aprobat o lege controversată de securitate națională pentru Hong Kong, care abordează ceea ce criticii au spus că este o „lovitură ucigătoare” pentru autonomia și libertățile orașului.

Joi, delegații Congresului Național al Poporului Chinez au izbucnit în aplauze în Marea Sală a Poporului din Beijing, după ce au votat printr-un proiect de decizie care deschide calea pentru a adopta direct legile  în Hong Kong.

Legislația  a fost descrisă ca „nodulul morții” pentru Hong Kong

Legislația, care vizează anularea protestelor care au stârnit orașul pentru ultimul an, ar interzice „orice acte sau activități” care pun în pericol securitatea națională a Chinei, inclusiv separatismul, subversiunea și terorismul, acuzațiile sunt adesea utilizate în China continentală pentru a tăcea dizidenții și alți oponenți politici.

Legislația, care a fost descrisă ca „nodulul morții” pentru Hong Kong, ar permite, de asemenea, „agențiilor de securitate naționale”, potențial forțele de securitate chineze, să funcționeze în oraș.

Decizia era de așteptat să fie adoptată de parlamentul Chinei, care se întrunește o dată pe an pentru a adopta măsurile deja aprobate. O lege detaliată va fi elaborată și ar putea fi adoptată în următoarele câteva luni.

Mișcarea a stârnit deja un nou val de proteste anti-continent, potrivit BBC.

Concluziile au izbucnit miercuri, în timp ce Parlamentul din Hong Kong a dezbătut o lege propusă diferită, ceea ce ar face să nu respecte respectul imnului național chinez. Sute de oameni au fost arestați la proteste pentru aceasta.

Securitatea rămâne o temă importantă, deoarece continuă o dezbatere tensionată în Consiliul legislativ.

Un parlamentar, Ted Hui, a aruncat plante putrede pe podeaua camerei, spunând că simbolizează degradarea sistemului politic din Hong Kong.

„Vreau ca vorbitorul să simtă ce se înțelege prin putrefacție”, a spus el.

Vorbitorul a considerat pachetul drept un „obiect periculos necunoscut” și a numit echipaje de poliție și pompieri.

Nu sunt încă clare detalii complete despre exact ce comportament va fi ilegal în baza noii legi. Trebuie să fie adoptată înainte de septembrie.

Cu câteva ore înainte de adoptarea proiectului de lege, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că evoluțiile din Hong Kong au însemnat că nu mai poate fi considerat a avea „un grad ridicat de autonomie” din China continentală.

Aceasta însemna că Hong Kong nu mai merita să fie tratat diferit de continent în conformitate cu legislația americană.

Reacție furioasă din partea autorităților chineze

Declarația ar putea avea implicații majore asupra statutului de hub comercial din Hong Kong și a atras o reacție furioasă din partea autorităților chineze de pe teritoriu.

Într-o declarație puternic redactată joi, biroul ministerului de Externe al Chinei din Hong Kong a declarat că „s-a opus ferm și a respins” declarația domnului Pompeo și a îndemnat SUA să „înceteze imediat meditația” în afacerile interne ale Chinei.

Acesta a descris criticile americane față de noul proiect de lege drept „extrem de imperios, lipsit de rațiune și rușinos”.
Congresul Național al Poporului (CNP) – întrunit la Beijing după o întârziere de două luni cauzată de pandemia coronavirusului – a susținut rezoluția proiectului de lege de securitate cu 2.878 de voturi pentru, unul împotrivă și șase abțineri.

„Va menține și va îmbunătăți politica„ unei singure țări, a două sisteme ”, le-a spus delegații PNJ Li Zhanshu delegaților în timpul ceremoniei de închidere.

„Este în conformitate cu Constituția și Legea fundamentală a Hong Kong-ului și este în interesul tuturor chinezilor, inclusiv al oamenilor din Hong Kong”, a adăugat el.

Congresul Național al Poporului (CNP) a aprobat legislația care i-a fost pusă de guvern, astfel încât nu există nicio șansă ca proiectul de lege să nu fie susținut.

Proiectul de lege – denumit proiectul de decizie – se transmite acum Comitetului permanent al Partidului Comunist, care va întocmi toate detaliile noii legi.

Se așteaptă să incrimineze:

  • secesiune – ruperea de țară
  • subversiune – subminarea puterii sau autorității guvernului central
  • terorism – folosind violență sau intimidare împotriva oamenilor
  • activități ale forțelor străine care interferează în Hong Kong

Organele de securitate națională relevante ale guvernului popular central vor înființa agenții la Hong Kong, atunci când este nevoie

Proiectul de lege spune, de asemenea, că „atunci când este nevoie, organele de securitate națională relevante ale guvernului popular central vor înființa agenții la Hong Kong pentru a îndeplini sarcinile relevante pentru a proteja securitatea națională în conformitate cu legea”.

Aceasta înseamnă că China ar putea avea potențialele sale agenții de aplicare a legii în Hong Kong, alături de cele ale orașului.

Autoritățile din Hong Kong insistă că legea este esențială pentru a combate violența și „terorismul” în creștere și că locuitorii teritoriului nu au de ce să se teamă de aceasta.

De ce a făcut China asta?

În baza unui acord unic – o mini-constituție numită Legea de bază și un așa-numit „o singură țară, două sisteme”, se presupune că ar proteja anumite libertăți pentru Hong Kong: libertatea de întrunire și de exprimare, o justiție independentă și unele drepturi democratice – libertăți pe care nu le are nicio altă parte a Chinei continentale.

În cadrul aceluiași acord, Hong Kong trebuia să adopte propria lege de securitate națională – aceasta era prevăzută la articolul 23 din Legea fundamentală.

Dar nepopularitatea ei a însemnat că nu a fost niciodată făcută – guvernul a încercat în 2003, dar a trebuit să se dea înapoi după proteste.

Apoi, anul trecut, protestele pentru o lege de extrădare au devenit violente și au evoluat într-o mișcare mai largă anti-China și pro-democrație.

China dorește să evite repetarea acestei tulburări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică