DECIZIE. Mike Pompeo anunță că Hong Kong nu se mai califică pentru a primi tratament special din partea SUA. Ce riscă teritoriul chinez

DECIZIE. Mike Pompeo anunță că Hong Kong nu se mai califică pentru a primi tratament special din partea SUA. Ce riscă teritoriul chinez
DECIZIE. Mike Pompeo anunță că Hong Kong nu se mai califică pentru a primi tratament special din partea SUA. Ce riscă teritoriul chinez. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/05/2020, 21:06

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că, din punctul său de vedere, Hong Kong nu se mai bucură de un grad ridicat de autonomie față de China, fapt care ar putea duce la pierderea de către acest teritoriu a statutului special acordat de Washington în domeniul comerțului.

Astfel, în cazul în care statutul special al teritoriului ar fi revocat de către autoritățile americane, regiunea autonomă chineză riscă să își piardă statutul de centru financiar de talie internațională, notează CNN.

„Departamentul de Stat trebuie să evalueze autonomia teritoriului față de China. După o evaluare atentă a situației din ultima perioadă, am certificat astăzi, în fața Congresului, că Hong Kong nu continuă să se mai califice pentru același tratament din partea Statelor Unite ca cel aplicat acestui teritoriu înainte de iulie 1997. Nicio persoană rezonabilă nu poate spune astăzi că Hong Kong se mai bucură de un grad ridicat de autonomie față de China, dată fiind situația de la fața locului”, a declarat Pompeo.

Decizia, pe fondul unei noi legi privind securitatea națională din Hong Kong

Decizia secretarului american de Stat vine în contextul în care Beijingul a introdus o nouă lege privind securitatea națională în Hong Kong, lege pe care Pompeo a criticat-o din nou miercuri, descriind-o ca fiind „o decizie dezastruoasă”. Săptămâna trecută, Pompeo avertizase că modificarea legislativă pune în pericol autonomia Hong Kong.

Noua lege a dus la organizarea unor proteste pro-democrație în Hong Kong și a fost criticată la nivel internațional pentru că ar pune în pericol libertățile civile garantate cetățenilor din această regiune prin intermediul acordului dintre China și Marea Britanie privind cedarea teritoriului, semnat în 1997.

Potrivit principiului „O țară, două sisteme”, cu toate că se află sub controlul Chinei, Hong Kong menține o serie de principii democratice și de libertăți civile. Regiunea autonomă se bucură, totodată, de un statut special în privința comerțului cu Statele Unite, Washingtonul oferind Hong Kong o serie de beneficii care nu se aplică în cazul Chinei continentale.

Anul trecut, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege potrivit căreia Washingtonul va trebui să verifice anual dacă Hong Kong se bucură în continuare de autonomie față de China, în caz contrar riscând să își piardă statutul privilegiat în raport cu SUA.

Recent, Pompeo a criticat China pentru modul în care a gestionat protestele din acest teritoriu, dar și pentru că nu ar respecta libertatea presei din Hong Kong.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”