UE a votat pentru al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce conține „lista neagră”

Publicat: 05 10. 2022, 13:05
UE a votat pentru al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce conține „lista neagră” / Sursa FOTO: Twitter

Ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri, 5 octombrie, la un acord politic pentru a pune în aplicare cel de-al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei. Dacă primele măsuri au fost pentru invazia din Ucraina, de data aceasta UE „pedepsește” Moscova pentru anexarea ilegală teritoriilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

Prima sancțiune, dar și cea mai importantă, vizează transportul de țiței rusesc, care poate fi o adevărată lovitură pentru Moscova.

Sancțiunile, anunțate pe Twitter

„Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către Putin”, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit textului transmis, cel de-al optulea pachet de sancțiuni include:

  • interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente;
  • extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor – produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc;
  • interdicţia de a furniza servicii IT, de inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie;
  • o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia – n.r.).

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a promulgat legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina. Este vorba despre Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, teritorii pe care armata rusă le controlează doar parțial. În total, suprafața „furată” reprezintă în jur de 18% din teritoriul Ucrainei.

Federația Rusă a anunţat anexările imediat după ce a organizat patru referendumuri în zonele ocupate. Guvernele occidentale, dar şi Kievul au declarat că scrutinele respective au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.