LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 224: Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene / Container cu dinți de aur smulși, descoperit într-o „cameră de tortură” făcută de ruși

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 224: Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene / Container cu dinți de aur smulși, descoperit într-o „cameră de tortură” făcută de ruși
LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 224: Kievul au descoperit o „cameră de tortură” făcută de ruși, într-un oraş eliberat - Imagini terifiante / Sursa foto: Facebook
Publicat: 05/10/2022, 15:00
Actualizat: 05/10/2022, 22:40

Război în Ucraina, ziua 224. Kievul a descoperit o „cameră de tortură” făcută de ruși, într-un oraş eliberat. Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov. Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 – Sediul ambasadei Ucrainei din Praga a fost vandalizat. Poliția îi caută pe vinovați

Sediul ambasadei ucrainene din Praga a fost vandalizat cu vopsea roşie, în ceea ce pare a fi o rară manifestare de sentimente pro-ruse în Cehia.

Incidentul în urma căruia gardul ambasadei Ucrainei a fost stropit cu vopseaua de culoare roșie a avut loc miercuri în jurul orei 3:00 dimineţa, au anunțat autoritățile din Cehia.

(Citește continuarea aici)

UPDATE ora 20:30  – Vladimir Putin, discurs cinic la adresa Ucrainei: ”Rusia are un mare respect pentru poporul ucrainean”

Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va stabiliza situația în cele patru regiuni ucrainene anexate zilele trecute, considerată a fi o recunoaștere indirectă a problemelor pe care le are pentru a controla aceste regiuni.

În timpul unui discurs susținut cu ocazia Zilei Profesorului, Putin a spus că Rusia are ”un mare respect pentru poporul ucrainean”.

(Citește continuarea aici)

UPDATE ora 15:30 – Vladimir Putin se ascunde într-un buncăr și pregătește o lovitură nucleară. Acolo s-ar fi întâlnit cu șamani siberieni și ar fi făcut un ritual al „păsării care arde”

Vladimir Putin se ascunde într-un buncăr, alături de oficiali de rang înalt și familie, și pregătește o lovitură nucleară. Acolo s-ar fi întâlnit cu șamanii siberieni și ar fi făcut un ritual al „păsării care arde”.

Vladimir Putin se pregătește să lanseze o lovitură nucleară dintr-un buncăr aflat la distanță mare de Moscova.

(Vezi mai multe detalii aici….)

UPDATE ORA 15:00 – Ucraina anunță că a început noi operațiuni în regiunea Luhansk

Autoritățile ucrainene anunță miercuri că au făcut progrese militare semnificative în regiunea Luhansk, regiune controlată până acum aproape în totalitate de forțele ruse. Anunțul a fost făcut miercuri de către guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serhii Gaidai. Citește mai mult…

UPDATE ora 14:30 – Statele OPEC+ ar urma să anunțe o reducere a producției de petrol

Statele OPEC, împreună cu alte zece țări producătoare de petrol, printre care și Rusia (grup cunoscut drept OPEC+), ar urma să decidă miercuri, în cadrul unei reuniuni, la Viena, reducerea producției de petrol, reducând oferta deja restrânsă de pe piață. Citește mai mult…

UPDATE ora 14:00 – UE a votat pentru al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce conține „lista neagră”

Ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri, 5 octombrie, la un acord politic pentru a pune în aplicare cel de-al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei. Dacă primele măsuri au fost pentru invazia din Ucraina, de data aceasta UE „pedepsește” Moscova pentru anexarea ilegală teritoriilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

(Citește mai multe detalii aici….)

UPDATE ora 13:00 – Navalnîi îi ridică pe ruși împotriva lui Putin. Ce pune la cale opoziția din Moscova

Opoziţia din Rusia, condusă de aliaţii lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, vrea să se reorganizeze după ce a fost distrusă de forţele de securitate.

Guvernul a fost slăbit de războiul din Ucraina, este momentul potrivit, susţin criticii Administraţiei Putin.

(Citește ce plan au aliații lui Navalnîi….)

UPDATE ora 12:00 – Un luptător irlandez, în vârstă de 23 de ani, a fost ucis în Ucraina

Un irlandez de 23 de ani a fost ucis în timp ce lupta în Ucraina, a confirmat familia sa, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Rory Mason era militar al forțelor armate ucrainene și lupta în cadrul Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei, în apropiere de granița cu Rusia.

Familia Mason a fost informată de moartea lui Rory de Ministerul Afacerilor Externe.

Tatăl său, Rob, l-a descris ca fiind un „tânăr retras, plin de energie, de bune intenții și de convingeri”.

„Deși suntem profund întristați de moartea sa, suntem enorm de mândri de curajul și determinarea sa, precum și de altruismul cu care s-a înrolat imediat pentru a sprijini Ucraina. Rory nu a fost niciodată un om politic, dar avea un simț profund al binelui și al răului și o incapacitate de a se întoarce cu spatele în fața nedreptății”, a spus tatăl său.

Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei a anunțat că unitatea lui Mason a fost atacată de ruși.

„Fratele nostru de arme, Rory Mason, a luat parte la contraofensiva din Harkov cu unitatea sa și a fost ucis în acțiune. Memoria lui Rory va trăi în unitatea sa, în legiune și în forțele armate ale Ucrainei”, declarat un purtător de cuvânt al Legiunii.

UPDATE ora 11:00 – Finlanda vrea să ridice un zid de-a lungul frontierei cu Rusia

Autoritățile finlandeze intenționează să ridice un zid de-a lungul graniței cu Rusia.

Krista Mikkonen, ministrul de Interne al Finlandei, a declarat că țara sa va lua în considerare să construiască un zid, care ar ajuta la prevenirea trecerilor ilegale ale frontierei din Rusia.

(Citește mai multe detalii despre acest subiect aici…)

UPDATE ora 10:00 – Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter
Vladimir Putin / Sursa FOTO: Twitter

UPDATE ora 09:00 – Ucraina îşi propune să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie – pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press.

Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Poliția ucraineană spune că a descoperit o „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă

Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o „cameră de tortură” în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov, transmite CNN.

Potrivit Poliţiei, în acel loc s-au găsit, între altele, un container plin de dinţi de aur.

„După eliberarea satului Pisky-Radkivski, localnicii au anunțat la Poliţia că în subsolul uneia dintre case erau ţinuţi prizonieri – locuitori din zonă, soldaţi ATO [Operaţiunea Antiteroristă] şi prizonieri de război din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Serhiy Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, pe Facebook.

Bolvinov a adăugat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire.

 „Anchetatorii şi procurorii lucrează pentru a stabili toate faptele care au avut loc în această cameră de tortură”, a spus el.


Anterior, la finalul lunii septembrie, armata ucraineană a spus că a descoperit o nouă „cameră de tortură” într-un oraș eliberat de sub ocupația rusă.

„Așa arată un scaun electric rusesc. Numai că acesta nu este un instrument de justiție pentru criminali, ci un instrument pentru călăii ruși și sadicii care i-au torturat pe ucraineni”, a transmis instituția de la Kiev, adăugând și o poză.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?