UE descrie decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale din Ucraina ca fiind „inacceptabilă”

Publicat: 16 04. 2023, 19:35
Actualizat: 17 04. 2023, 22:22
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Decizia luată de Polonia și Ungaria de a interzice importurile de produse agricole din Ucraina este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns  în statele central-europene, ceea ce a influențat puternic prețurile și vânzările fermierilor locali.

Situația a devenit rapid o problemă politică pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, în plin an electoral, deoarece a înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat citat de Reuters.

Ungaria și Polonia au interzis importurile de alimente din Ucraina

Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de cele două guverne, de la Budapesta, respectiv Varșovia.

O avalanşă a ofertei, prin supraîncărcarea pieței cu cereale ucrainene, a  redus preţurile în întreaga regiune.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene, printre care și România, au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

Tot sâmbătă, 15 aprilie, Guvernul de la Budapesta al premierului naţionalist Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că status-quo-ul va cauza daune grave fermierilor locali.

Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie.

Executivul maghiar a transmis că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.