Viktor Orban recomandă Ucrainei să lase armele jos: „A devenit tărâmul nimănui”

Viktor Orban recomandă Ucrainei să lase armele jos: „A devenit tărâmul nimănui”
Sursă Foto - Profimedia
Publicat: 02/02/2023, 08:27

Viktor Orban îi cere Ucrainei să se predea, în timp ce ucrainenii luptă din răsputeri să-și salveze țara, ajutați de tancurile occidentale trimise pe front pentru a respinge noua ofensivă rusească. Premierul Ungariei pune la îndoială trăinicia suveranității statului ucrainean.

La Budapesta, guvernul a decorat străzile cu afișe prin care cere oprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, iar Opera de Stat pune în scenă producția „Război și Pace” de Serghei Prokofiev.

Orban s-a adresat de curând unui grup divers de conservatori străini, cărora le-a spus că Rusia a reușit deja să transforme Ucraina într-un dezastru imposibil de guvernat.

„Este ca în Afganistan acum”, a spus Orban în timpul discuțiilor de la masa rotundă descrise în publicația The American Conservative.

Prim-ministrul maghiar susține că Vladimir Putin nu va pierde războiul, că timpul este de partea Rusiei și că Ucraina a devenit „tărâmul nimănui”.

Totodată, mesajul lui Orban este total opus alianței occidentale, care tocmai a depășit o linie roșie când a promis că va livra Ucrainei zeci de tancuri moderne.

Astfel, relațiile dintre Ungaria Ucraina sunt tot mai tensionate.

Viktor Orban „joacă la două capete”

Remarcile lui Orban au stârnit furia oficialilor ucraineni, care l-au chemat pe ambasadorul maghiar.

Unii experți spun că abordarea lui Orban nu este doar o metodă prin care guvernul său încearcă să distragă atenția de la problemele economice cu care se confruntă țara, ci o strategie de consolidare a relației de lungă durată cu Kremlinul.

„Liderii politici din guvernul maghiar vorbesc deseori despre promovarea păcii, dar de la condamnarea sancțiunilor, până la primirea cu brațele deschise a propunerilor de încetare a focului înaintate de Rusia, ei continuă să avanseze politici aprobate de Putin”, a spus David Pressman, ambasadorul american de la Budapesta.

„Simțul moralității ne cere să facem tot ce putem ca să înghețăm linia frontului. În timp ce cei mai mulți aliați occidentali au continuat să ofere Ucrainei ajutoare militare tot mai substanțiale, Ungaria refuză să își schimbe poziția față de Ucraina, despre care susține că ar trebui să renunțe la luptă.

Umanitatea noastră de bază și simțul moralității ne cer să facem tot ce putem ca să înghețăm linia frontului, să avem o încetare a focului și să începem negocierile”, a spus Orban pentru postul de radio al statului, potrivit Politico.

Experții argumentează că Orban nu este anti-ucrainean, dar retorica sa reprezintă un efort de a juca la două capete și de a câștiga sprijin pe plan intern.

Premierul maghiar vrea să profite de avantajele de care se bucură un stat membru NATO și UE, dar în același timp vrea să dezvolte relațiile cu Moscova, Beijing și alte capitale de state autoritare.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase