România și alte cinci state din regiune susțin că sunt afectate de importurile de produse agricole ieftine din Ucraina

România și alte cinci state din regiune susțin că sunt afectate de importurile de produse agricole ieftine din Ucraina
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/02/2023, 15:28

România și alte cinci state din Europa Centrală susțin că importurile de produse agricole din Ucraina le afectează economiile.

Aceste state au cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creșterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, spunând că afluxulde produse ucrainene a redus prețurile la nivel local și a afectat fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali.

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale, dar producția și exporturile au scăzut de când Rusia a invadat țara în februarie și a început să blocheze porturile maritime ucrainene, notează Reuters.

Pentru a ajuta ca cerealele ucrainene și alte bunuri agricole să ajungă pe piețe, UE a început anul trecut așa-numitele coridoare de solidaritate pentru a facilita transporturile din Ucraina prin statele membre ale Blocului comunitar.

Zsolt Feldman, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria, a declarat luni seara că Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria au făcut o cerere comună la reuniunea Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit de la Bruxelles privind adoptarea unor măsuri imediate în acest sector.

Statele din Europa Centrală cer sprijinul UE

„Dacă UE acționează unitar pentru a ajuta exporturile de cereale pe uscat, atunci povara ar trebui, de asemenea, împărțită în mod egal între statele membre”, se arată într-un comunicat al oficialului. Feldman a spus că UE nu a promis nicio măsură pentru a atenua perturbările de pe piață.

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a declarat luni agenției de presă de stat poloneză PAP: „Suntem gata să continuăm să ajutăm Ucraina… Dar dorim și să includem întreaga UE în acest proces… pentru ca fermierii polonezi sau fermierii din alte țări vecine. nu doar să sufere efectele, ci ca aceste efecte să poată fi atenuate”.

Comisia Europeană nu a avut momentan nicio reacție oficială.

De asemenea, Ministerul bulgar al Agriculturii a afirmat într-un comunicat postat pe site-ul său că o soluţie ar putea fi crearea de depozite temporare pentru cerealele ucrainene, precum şi noi coridoare de transport, inclusiv pe cale ferată, ceea ce ar putea reduce presiunea exercitată de creşterea importurilor din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase