Un hot-dog scurtează viața unui om cu 36 de minute. Ce alimente te ajută să trăiești mai mult

Publicat: 21 08. 2021, 13:11
Actualizat: 21 08. 2021, 13:13
Hot-dog. Sursă foto: Pixabay.com

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan și citat de Metro arată că un hot-dog reduce durata de viață cu 36 de minute, în timp bananele, somonul și avocado pot „adăuga” timp în viața noastră.

Cercetătorii au studiat 5.800 de alimente consumate în mod obișnuit, și au descoperit, de asemenea, că aripioarele de pui îți vor scădea 3,3 minute din viață, în timp ce – poate surprinzător – un sandwich cu unt de arahide și gem ar putea crește durata de viață cu peste o jumătate de oră.

Alunele sărate adaugă 26 de minute, iar cu somonul la cuptor câștigați 13,5 minute. Surprinzător, pe liste alimentelor ”bune” se află cartofii prăjiți, care, potrivit Metro, adaugă 1,5 minute.

Studiul publicat de revista Nature Food a analizat în mod specific „speranța de viață sănătoasă” – adică durata de timp în care o persoană duce o viață ”de calitate” și este lipsită de boli.

Hot-dogul, poate afecta bunăstarea pe termen lung

Cu alte cuvinte, cercetătorii menționează că nu înseamnă că cine mănâncă un hot-dog o să moară, însă îi poate afecta bunăstarea pe termen lung.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, ciclul de viață al alimentelor și modul în care acestea afectează mediul.

Ei au ajuns la concluzia că cine va schimba măcar 10% din aportul caloric trecând de la carne procesată la un amestec de fructe, leguminoase, nuci, fructe de mare selectate și legume ar putea câștiga 48 de minute de viață sănătoasă în plus pe zi și ar reduce amprenta de carbon a alimentelor cu o treime.

Folosind studiul Global Burden of Disease, specialiștii au evaluat valoarea nutrițională a fiecărui aliment pe baza a 15 factori de risc.

Sursă foto: Metro.co.uk

Alimente verzi

De asemenea, au fost luați în considerare alți factori, precum apa utilizată în producția de alimente și dacă au fost utilizate metode dăunătoare sau poluante pentru fabricarea produselor.

Apoi au acordat fiecărui aliment un rating de tip ”semafor”, constatând că alimentele „verzi” sunt cerealele, nucile, vegetalele, legumele și fructele. Pe lista roșie sunt carnea procesată, carnea de vită, carnea de porc și cea de miel.