Un român care exploata zeci de moldoveni în Franța, prins de autorități. Gruparea lui a câștigat 14 milioane de euro din activități ilegale | GALERIE FOTO

Publicat: 25 02. 2021, 15:36

O rețea de criminalitate organizată, coordonată de un cetățean român stabilit în Franța, a fost descoperită în urma unei anchete complexe a Poliției de Frontieră din Franța, a Poliției Române și a Poliției din Republica Moldova.

Membrii grupării sunt acuzați de trafic de migranți, trafic de persoane, fraudă și spălare de bani, după cum informează Digi24.

Ancheta a fost susținută de Europol și Eurojust.

Rețeaua exploata cetățeni moldoveni

Membrii rețelei făceau trafic de migranți, înregistrând cu acte false persoane din Republica Moldova, care erau exploatate în sectorul construcțiilor în Franța.

Pașapoartele acestor persoane erau păstrate de către membrii grupării drept garanție.

Ancheta în acest caz a început în 2018, când autoritățile franceze au depistat o dubă care transporta zece migranți, informează Europol.

Migranții erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre aceștia aveau asupra lor cărți de identitate românești false.

Gruparea infracțională, condusă de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții în Franța.

Organizația le-a oferit moldovenilor cărți de identitate și permise de conducere false românești și le-au păstrat pașapoartele reale drept garanție.

Moldovenii aveau un nivel scăzut de educație și lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

Profituri de milioane de euro

Mai multe companii din domeniul construcțiilor și renovărilor au fost implicate în schemă. Activitatea infracțională a fost una extrem de profitabilă.

Autoritățile au estimat că veniturile ilegale încasate de grupare se ridică la 14 milioane de euro. Banii au fost ulterior spălați de suspecți, prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

În acest dosar au fost efectuate raiduri simultane în Franța, România și Republica Moldova, în 51 de locații și au fost făcute 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Republica Moldova).

Totodată, autoritățile au sechestrat 19 vehicule, dintre care 15 de lux, două ski jet-uri, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro în numerar, iar 11 conturi bancare au fost înghețate.