VIDEO. „Adevărul despre cerșetorii români”. Cum a descoperit englezul marea problemă a romilor ajunși în Marea Britanie. Analiză Gândul

Publicat: 29/07/2013, 15:29
Actualizat: 29/07/2014, 21:30

Din februarie, când premierul Victor Ponta a fost în vizită oficială în Franța, Guvernul României dă asigurări, cu fiecare ocazie, că țara noastră își asumă responsabilitatea pentru integrarea romilor în societatea românească, pentru a nu mai pleca la cerșit sau furat în capitalele europene. Îi angajăm în fabricile noastre și le ținem copiii în școală, era planul anunțat de Victor Ponta la Paris, în urmă cu cinci luni. În urmă cu două săptămâni, când omologul francez, Jean-Marc Ayrault, i-a întors vizita șefului executivului român, integrarea romilor în societatea românească, finanțată generos inclusiv din bani europeni, a fost leitmotivul celor două zile în care francezul s-a întâlnit cu oficialii români, la București.

„Este o problemă de imagine, pe care ne-o asumăm: problema legată de minoritatea romă. Și aici trebuie să găsim soluții care să rezolve în mod european problema acestei minorități”, a dat asiguări și președintele Băsescu premierului francez Jean-Marc Ayrault.

„Vreau să exprim în fața primului ministru francez și în fața partenerilor europeni că România își asumă toate responsabilitățile în acest domeniu. Soluția pe termen mediu și lung pentru această problemă a integrării minorității rome revine României și soluția este integrarea aici, în România, a reprezentanților minorității rome”, a fost și promisiunea primului-ministru Victor Ponta.

În România, pe urmele cerșetorilor

Totuși, deși promisiuni sunt, problema romilor originari din România care pleacă în Europa de Vest mai ales nu s-a schimbat cu nimic și nu face decât să alimenteze dezbaterea discriminatorie pe tema migrației în interiorul Uniunii Europene.

Realitatea rămâne că romii din România nu sunt cu nimic mai integrați în societate – cultural, financiar – decât au fost în orice altă perioadă a istoriei noastre moderne. Dincolo de stereotipurile și discriminările promovate în ultimele luni de presa – în special cea tabloidă – din Marea Britanie, jurnaliștii de la The Telegraph au descoperit și ei problema principală din dosarul romilor. Pornind de la o repatriere foarte mediatizată în Regatul Unit a câtorva zeci de romi care stăteau în celebrul Park Lane din Londra, englezii de la cotidianul britanic au obținut un portret al adevăratei dimensiuni a excluziunii romilor din România.

Sursa: The Telegraph

„Mi-a plăcut, că era mai bine. Mai mâncam, așa murim și de foame. Acolo era mai bine ca în România”, le spune o țigancă jurnaliștilor care au venit în România, pe urmele celor scoși, pe banii contribuabilului britanic, din Londra. În timp ce jurnalista Claire Duffin vorbește în fața camerei despre viața romului din România, în spatele ei, țigăncile enumeră nostalgic avantajele traiului londonez.

Cei de la The Telegraph au mers în părți diferite ale țării noastre, de la sud la nord, pentru a vedea cum e viața și ce planuri au cei care s-au întors în România, spre marea bucurie a autorităților britanice, care, ca de fiecare dată, au văzut în această repatriere un mare succes.

Sursa: The Telegraph

„Când ne doriți dumneavoastră, plecăm (înapoi în Marea Britanie, n.red.)”, îi spune o femeie traducătorului român – o mostră de tristă înțelepciune populară din partea membrului unei comunități care rămâne ignorată de stat.

Aceasta este, de altfel, concluzia periplului britanicilor prin țara românească. Toți romii care au fost trimiși, pe banii britanicilor, acasă, în România, strâng acum bani pentru a se întoarce și a cerși acolo. Dacă i-ar angaja cineva, ar munci acolo – curățenie, îngrijit bătrâni, salubrizare, orice, explică o femeie. Ar face asta și în România, dacă ar găsi un loc de muncă din care să trăiască toată familia – numeroasă, de cele mai multe ori.

Sursa: The Telegraph

„Țiganii – 80% dintre ei fură, iar noi suntem ceilalți 20%, dar oamenii nu ne deosebesc de restul”, se plânge, în limba engleză, o tânără romă, rezumând în câteva cuvinte problema țiganului român. „Oriunde mergem, într-un magazin, autobuz, oamenii văd culoarea pielii noastre și spun că furăm pentru că suntem țigani”, continuă fata.

Prin Londra, umblă vorba că romii din România câștigă și 100 de lire pe zi (cca. 110 euro sau 510 RON) din cerșit. Ei spun că nu e chiar așa, dar tot ajung la 40 de lire sterline. Reportajul integral al The Telegraph poate fi citit AICI.

Noi invazii imaginare. Cum au reîncălzit jurnaliștii englezi subiectul imigranților români

Daily Mail, tabloid cu un puternic discurs antiimigraționist, a redeschis, în urmă cu o săptămână, dezbaterea despre românii din Marea Britanie și ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, de la 1 ianuarie 2014. Problema a fost, însă, că jurnaliștii s-au folosit de un fotoreportaj din luna aprilie al francezilor de la Paris Match, despre romii hoți de buzunare din Paris, care ar fi originari din România și Bulgaria. Citiți mai multe AICI și AICI

De altfel, în ultimele săptămâni, Daily Mail a scris intens, încercând să lege orice subiect de problema deschiderii pieței muncii și temerile de o invazie de români, despre imigranții originari din țara noastră, demers în care a fost susținut de ONG-urile antiimigrație și diverși politicieni britanici.

Sursa: The Telegraph

Why don’t you come over?

În urma unei avalanșe de mesaje discriminatorii și fără niciun temei factual venite dinspre Anglia, gândul a lansat la începutul anului, în colaborare cu GMP Advertising și Webstyler, campania Why don’t you come over?, prin care am încercat să atacăm cu umor toate aceste stereotipuri. Ca urmare a acestei campanii, care a ajuns să fie preluată în peste 100 de materiale din presa internațională, o delegație parlamentară britanică a răspuns, la sfârșitul lunii mai, invitației noastre și a vizitat redacția gândul, pentru a discuta despre problema imigranților din Marea Britanie și despre circulația în spațiul comunitar per ansamblu.

FOTO: Gandul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee