VIDEO. „Adevărul despre cerșetorii români”. Cum a descoperit englezul marea problemă a romilor ajunși în Marea Britanie. Analiză Gândul

Publicat: 29/07/2013, 15:29
Actualizat: 29/07/2014, 21:30

Din februarie, când premierul Victor Ponta a fost în vizită oficială în Franța, Guvernul României dă asigurări, cu fiecare ocazie, că țara noastră își asumă responsabilitatea pentru integrarea romilor în societatea românească, pentru a nu mai pleca la cerșit sau furat în capitalele europene. Îi angajăm în fabricile noastre și le ținem copiii în școală, era planul anunțat de Victor Ponta la Paris, în urmă cu cinci luni. În urmă cu două săptămâni, când omologul francez, Jean-Marc Ayrault, i-a întors vizita șefului executivului român, integrarea romilor în societatea românească, finanțată generos inclusiv din bani europeni, a fost leitmotivul celor două zile în care francezul s-a întâlnit cu oficialii români, la București.

„Este o problemă de imagine, pe care ne-o asumăm: problema legată de minoritatea romă. Și aici trebuie să găsim soluții care să rezolve în mod european problema acestei minorități”, a dat asiguări și președintele Băsescu premierului francez Jean-Marc Ayrault.

„Vreau să exprim în fața primului ministru francez și în fața partenerilor europeni că România își asumă toate responsabilitățile în acest domeniu. Soluția pe termen mediu și lung pentru această problemă a integrării minorității rome revine României și soluția este integrarea aici, în România, a reprezentanților minorității rome”, a fost și promisiunea primului-ministru Victor Ponta.

În România, pe urmele cerșetorilor

Totuși, deși promisiuni sunt, problema romilor originari din România care pleacă în Europa de Vest mai ales nu s-a schimbat cu nimic și nu face decât să alimenteze dezbaterea discriminatorie pe tema migrației în interiorul Uniunii Europene.

Realitatea rămâne că romii din România nu sunt cu nimic mai integrați în societate – cultural, financiar – decât au fost în orice altă perioadă a istoriei noastre moderne. Dincolo de stereotipurile și discriminările promovate în ultimele luni de presa – în special cea tabloidă – din Marea Britanie, jurnaliștii de la The Telegraph au descoperit și ei problema principală din dosarul romilor. Pornind de la o repatriere foarte mediatizată în Regatul Unit a câtorva zeci de romi care stăteau în celebrul Park Lane din Londra, englezii de la cotidianul britanic au obținut un portret al adevăratei dimensiuni a excluziunii romilor din România.

Sursa: The Telegraph

„Mi-a plăcut, că era mai bine. Mai mâncam, așa murim și de foame. Acolo era mai bine ca în România”, le spune o țigancă jurnaliștilor care au venit în România, pe urmele celor scoși, pe banii contribuabilului britanic, din Londra. În timp ce jurnalista Claire Duffin vorbește în fața camerei despre viața romului din România, în spatele ei, țigăncile enumeră nostalgic avantajele traiului londonez.

Cei de la The Telegraph au mers în părți diferite ale țării noastre, de la sud la nord, pentru a vedea cum e viața și ce planuri au cei care s-au întors în România, spre marea bucurie a autorităților britanice, care, ca de fiecare dată, au văzut în această repatriere un mare succes.

Sursa: The Telegraph

„Când ne doriți dumneavoastră, plecăm (înapoi în Marea Britanie, n.red.)”, îi spune o femeie traducătorului român – o mostră de tristă înțelepciune populară din partea membrului unei comunități care rămâne ignorată de stat.

Aceasta este, de altfel, concluzia periplului britanicilor prin țara românească. Toți romii care au fost trimiși, pe banii britanicilor, acasă, în România, strâng acum bani pentru a se întoarce și a cerși acolo. Dacă i-ar angaja cineva, ar munci acolo – curățenie, îngrijit bătrâni, salubrizare, orice, explică o femeie. Ar face asta și în România, dacă ar găsi un loc de muncă din care să trăiască toată familia – numeroasă, de cele mai multe ori.

Sursa: The Telegraph

„Țiganii – 80% dintre ei fură, iar noi suntem ceilalți 20%, dar oamenii nu ne deosebesc de restul”, se plânge, în limba engleză, o tânără romă, rezumând în câteva cuvinte problema țiganului român. „Oriunde mergem, într-un magazin, autobuz, oamenii văd culoarea pielii noastre și spun că furăm pentru că suntem țigani”, continuă fata.

Prin Londra, umblă vorba că romii din România câștigă și 100 de lire pe zi (cca. 110 euro sau 510 RON) din cerșit. Ei spun că nu e chiar așa, dar tot ajung la 40 de lire sterline. Reportajul integral al The Telegraph poate fi citit AICI.

Noi invazii imaginare. Cum au reîncălzit jurnaliștii englezi subiectul imigranților români

Daily Mail, tabloid cu un puternic discurs antiimigraționist, a redeschis, în urmă cu o săptămână, dezbaterea despre românii din Marea Britanie și ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, de la 1 ianuarie 2014. Problema a fost, însă, că jurnaliștii s-au folosit de un fotoreportaj din luna aprilie al francezilor de la Paris Match, despre romii hoți de buzunare din Paris, care ar fi originari din România și Bulgaria. Citiți mai multe AICI și AICI

De altfel, în ultimele săptămâni, Daily Mail a scris intens, încercând să lege orice subiect de problema deschiderii pieței muncii și temerile de o invazie de români, despre imigranții originari din țara noastră, demers în care a fost susținut de ONG-urile antiimigrație și diverși politicieni britanici.

Sursa: The Telegraph

Why don’t you come over?

În urma unei avalanșe de mesaje discriminatorii și fără niciun temei factual venite dinspre Anglia, gândul a lansat la începutul anului, în colaborare cu GMP Advertising și Webstyler, campania Why don’t you come over?, prin care am încercat să atacăm cu umor toate aceste stereotipuri. Ca urmare a acestei campanii, care a ajuns să fie preluată în peste 100 de materiale din presa internațională, o delegație parlamentară britanică a răspuns, la sfârșitul lunii mai, invitației noastre și a vizitat redacția gândul, pentru a discuta despre problema imigranților din Marea Britanie și despre circulația în spațiul comunitar per ansamblu.

FOTO: Gandul

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT. VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021