VIDEO. Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei

Publicat: 20 03. 2021, 08:53
VIDEO. Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei / Foto: Icelandic Meteorological Office - IMO, Twitter

Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, la 800 de ani de la ultima erupţie. Se spune că fisura vulcanului Fagradalsfjall are aproximativ 500-700 de metri lungime.

Oficiul meteorologic islandez a anunţat că erupţia vulcanului Fagradalsfjall a început vineri seara la ora 20:45 GMT (ora 22.45 ora României – n.r.) şi a fost ulterior confirmată prin intermediul camerelor web şi a imaginilor din satelit.

Un elicopter de pază de coastă a fost trimis să supravegheze zona, dar autorităţile spun că nu există riscuri pentru populaţie.

“O erupţie vulcanică a început la Fagradalsfjall. Zborul aerian este în cod roşu, dar seismografele înregistrează foarte puţine turbulenţe”, a scris agenţia pe Twitter.

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 a fost înregistrat la 1,2 km de Fagradalsfjall cu doar câteva ore înainte de erupţie.

Islanda a înregistrat peste 40.000 de cutremure în ultimele trei săptămâni.

În 2010, erupţia unui alt vulcan, Eyjafjallajokull, a oprit traficul aerian în toată Europa. Cu toate acestea, erupţia de vineri seara nu este de aşteptată să arunce multă cenuşă sau fum în aer, astfel încât circulaţia zborurilor nu ar trebui să sufere întreruperi.

Vulcanul Etna a erupt spectaculos. Este cea mai mare erupție din ultimii ani

Vulcanul Etna, cel mai înalt vulcan al Europei, situat pe insula Sicilia, din sudul Italiei, a erupt spectaculos marţi seară, expulzând în atmosferă lavă şi cenuşă în urma unei explozii produse în partea de sud-est a craterului.Răuri de lavă și un nor de cenușă s-au abătut asupra insulei.

Este cea mai mare erupție din ultimii ani

Potrivit, La Repubblica. craterul din partea de sud-est a vulcanului a erupt. Sursa citată mai notează că aceasta este cea mai semnificativă erupţie a Vulcanului Etna din ultimii ani.

Potrivit agenţiei de ştiri Adnkronos, fluxul de lavă a ajuns la o altitudine de 2.000 de metri.

În imagini şi înregistrări de la faţa locului se poate observa un nor gigantic de fum ridicându-se din crater şi un râu de lavă care se scurgea pe versant.