Alertă în Indonezia: Vulcanul Lewotolo a început să erupă. Aeroportul local, închis (VIDEO)

Alertă în Indonezia: Vulcanul Lewotolo a început să erupă. Aeroportul local, închis (VIDEO)
Alertă în Indonezia: Vulcanul Lewotolo a început să erupă. Aeroportul local, închis (VIDEO) / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29/11/2020, 16:23
Actualizat: 29/11/2020, 16:28

Indonezia este în alertă după ce vulcanul Lewotolo a intrat, duminică, în erupţie, expulzând trombe de fum şi de cenuşă, care au determinat închiderea aeroportului local, relatează AFP.

Până în prezent, erupţia nu a provocat victime şi nici pagube materiale în acest arhipelag din Asia de Sud-Est. Cu toate acestea, autorităţile au ridicat nivelul de alertă la 2, avertizând asupra unor posibile scurgeri de lavă.

Un vulcan din Indonezia a intrat în erupţie

Zona de interdicţie de doi kilometri în jurul craterului a fostă extinsă la patru kilometri, iar avioanele au fost avertizate să ocolească zona în urma ploii de cenuşă căzute deasupra aeroportului local care şi-a sistat activitatea.

„Oamenii sunt sfătuiți să nu desfășoare activități pe o rază de 4 km față de crater”, a declarat agenția geologică din Indonezia.

Avioanele sunt nevoite să ocolească zona

În Indonezia există aproximativ 130 de vulcani activi, ca urmare a poziţiei sale geografice situată pe „inelul de foc”, una dintre zonele cu cea mai mare activitate seismică a planetei.

În luna august a acestui an, un alt vulcan din vestul Indoneziei a expulzat un nor de cenușă și fum, care a ajuns până la aproximativ 1.000 de metri altitudine. Autoritățile au instituit un perimetru de securitate pe o rază de cinci kilometri în jurul craterului, ca urmare a erupției vulcanului, situat în nordul insulei Sumatra, una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian.

La sfârşitul anului 2018, un vulcan aflat în strâmtoarea dintre insulele Java şi Sumatra a intrat în erupţie, provocând o alunecare de teren submarină care a declanşat un tsunami care a ucis peste 400 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase