Vladimir Putin mută din nou și propune un proiect de lege-surpriză. Ce ”poliță de asigurare” a inventat liderul Rusiei

Publicat: 02 11. 2020, 13:34
„Ce e mai rău abia acum urmează din punct de vedere militar” Avertismentul dur al unui senator american / Lupta pentru Kiev, lungă și dureroasă

Acuzat că dorește să fie ”președinte pe viață” al Rusiei, Vladimir Putin a mai scos un as din mânecă, propunând o lege prin care – în cazul în care va părăsi fotoliul de la Kremlin – să devină… senator pe viață.

În urmă cu doar patru luni, Vladimir Putin a schimbat și Constituția Rusiei, ceea ce i-a asigurat mandatul de președinte până în 2036. Adversarii săi, dar și analiștii politici, au considerat – la momentul respectiv – că Țarul nu dorește să abandoneze, cu niciun preț, puterea, însă ”jucătorul” de la Kremlin își scrie propriul scenariu, așa cum ne-a obișnuit.

O astfel de lege apărută intempestiv (Putin va avea, evident, imunitate juridică și va beneficia de toate avantajele oferite de stat) a dat apă la moară – firesc, de altfel – și unor terorii diverse, una dintre ele fiind aceea că Putin ar fi pregătit să numească un succesor. Asta în pofida faptului că declarase, acum câteva luni, că Rusia are probleme mult mai importante decât ”descoperirea” unui înlocuitor al său.

Însă este foarte greu de crezut că Vladimir Putin se gândește la ”abdicare” în contextul în care, potrivit Constituției, are drum deschis până în 2036.

Vor fi recompensați pentru ”servicii remarcabile” și… ”prietenii” lui Putin

Dar Putin propune, acum, o ”poliță de asigurare”. Legea adusă în discuție precizează că dacă acesta părăsește Kremlinul – din diferite motive, inclusiv medicale – atunci, în termen de trei luni, va deveni senator pe viață.

Liderul Rusiei a efectuat, cu această ocazie, și o mișcare de ”învăluire”, astfel încât scepticii să fie convinși că legea nu îi este dedicată. Vor exista, potrivit acestei legi, încă șapte mandate de senator pe viață, iar cei privilegiați vor fi oameni politici care au adus Rusiei ”servicii remarcabile”. Din nou, adversarii lui Putin sunt de părere că acesta mandate de senator pe viață vor fi acordate, firește, doar ”prietenilor” președintelui rus.

După Stalin, Vladimir Putin este cel mai longeviv președinte rus (a preluat mandatul pe data de 31 decembrie 1999, după demisia lui Boris Elțîn), fiind – timp de patru ani, între 8 mai 2008 și 4 martie 2012 – și prim-ministru, în timpul mandatului lui Dmitri Medvedev, cel considerat de toți observatorii doar un ”președinte-marionetă”.