Putin îi îndeamnă pe ruși să revină la viața normală, dar rămâne izolat în ”bula fără virus” și discută prin videoconferințe + Cine este oligarhul cu care Țarul s-a întâlnit față în față

Putin îi îndeamnă pe ruși să revină la viața normală, dar rămâne izolat în ”bula fără virus” și discută prin videoconferințe + Cine este oligarhul cu care Țarul s-a întâlnit față în față
Putin îi îndeamnă pe ruși să revină la viața normală, dar rămâne izolat în ”bula fără virus” și discută prin videoconferințe + Cine este oligarhul cu care Țarul s-a întâlnit față în față
Publicat: 01/10/2020, 16:57
Actualizat: 01/10/2020, 17:07

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Vladimir Putin a prezentat situația din Rusia drept una apropiată de normalitate – oamenii văzându-și exclusiv de problemele cotidiene, fără a fi speriați de COVID-19 -, insistând asupra măsurilor exemplare luate de autorități și prezentând, public, date ”oficiale” din care reieșea că noul coronavirus nu poate învinge țara.

Totuși, pe măsură ce lunile s-au scurs, Rusia lui Vladimir Putin a început să fie comparată, din ce în ce mai des, cu Brazilia sau India, țări în care noul coronavirus face ravagii. Potrivit ultimelor informații oficiale, Rusia ocupă locul al patrulea în acest nedorit clasament ”negru” indus de criza medicală fără precedent – 1.185.231 de persoane infectate de la începutul pandemiei și 20.891 decese -, după Statele Unite ale Americii, India și Brazilia.

În pofida datelor alarmante, Vladimir Putin rămâne la fel de impetuos, cerându-le rușilor să se comporte firesc, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, iar amenințarea noului coronavirus nu ar fi altceva decât o înțepătură de țânțar pentru colosul rus.

O triplare a numărului persoanelor infectate în ultimele trei săptămâni

Potrivit statisticilor, măsurile de relaxare din Rusia au dus, în ultimele trei săptămâni, la o triplare a numărului persoanelor infectate, ajungându-se la peste 2.300 de cazuri în fiecare zi.

Țara este amenințată, acum, de un al doilea val al pandemiei, asta după ce rușii – pe fondul măsurilor de relaxare – au luat cu asalt stațiunile, restaurantele și cluburile, distanțarea socială fiind mai mult o sintagmă golită de conținut, iar masca de protecție un accesoriu pe care prea puțini l-au luat în seamă.

La împlinirea a 75 de ani de la victoria armatelor sovietice împotriva celor naziste, Vladimir Putin și-a permis un teribilism greu de etichetat, într-o astfel de perioadă de criză, organizând o paradă militară fastuoasă. Numai că ”Țarul” a avut grijă ca toți veteranii care au ajuns în preajma lui să stea – în prealabil – două săptămâni în carantină, totul pentru ca nu cumva liderul de la Kremlin să aibă vreo nedorită problemă medicală.

Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat că a fost vorba doar despre ”măsuri de protecție destinate a-i feri pe eroii țării de infectarea cu noul coronavirus”.

Putin declară că virusul a fost învins, dar s-a izolat în ”bula fără virus”

Dar Vladimir Putin, chiar dacă declară că ”virusul a fost învins” și că Rusia se află la doar un pas de descoperirea unui vaccin-minune, are grijă să se protejeze permanent.

”Aceste eforturi comune și specifice și, după cum sa dovedit, soluții foarte eficiente ne – au ajutat să treacă de vârf a epidemiei și de a crea condiții de muncă în continuare”, a declarat Putin la televiziunea de stat, în luna august.

Jurnaliștii ruși nu s-au mai întâlnit cu președintele Rusiei de câteva luni – doar unul dintre ei, ”privilegiat”, l-a intervievat pe ”Țar”, în luna august -, iar Putin nu a mai efectuat nicio vizită în străinătate. Oficiali de la Kremlin spun chiar că ”Țarul” nu va mai ieși dintre granițele țării decât atunci când se va demonstra că vaccinul anti-COVID, despre care vorbește foarte des, va fi utilizabil.

Observatorii situației din Rusia sunt de părere că Vladimir Putin s-a izolat într-un ”cocon al distanțării sociale” sau în ”bula fără virus de la Kremlin” și de la reședința sa. Încă din perioada în care trata cu superioritatea caracteristică amenințarea noului coronavirus, Putin și-a luat toate măsurile de precauție, ceea ce se întâmplă și acum.

Vrei să te întâlnești cu Putin, stai două săptămâni în carantină!

Majoritatea întâlnirilor lui Vladimir Putin cu oficiali guvernamentali se desfășoară în sistem ”videoconferință” dintr-o cameră bine izolată aflată în reședința sa din Moscova.

Din 1991, Novo-Ogaryovo a fost rezervată ca reședință guvernamentală, fiind în mare parte neutilizată până când a fost renovată chiar de Vladimir Putin, în anul 2000. Un zid de 6 metri înconjoară reședința prezidențială, iar în timpul mandatului lui Putin au început să apară vile de lux în vecinătate. Reședința este prevăzută, bineînțeles, și cu un tunel dezinfectant.

Novo-Ogaryovo

Potrivit unor informații furnizate de The New York Times, Vladimir Putin este atât de atent cu propria sănătate, încât guvernanților, liderilor de afaceri și înalților oficiali de pe agenda sa li se oferă doar două variante: să se întâlnească prin videoconferință cu președintele sau să petreacă până la două săptămâni în carantină pentru o întâlnire… fizică.

”Țarul”, două întâlniri față în față cu oligarhul ex-KGB Igor Sechin, boss-ul Rosneft

Vladimir Putin are 67 de ani, într-adevăr, aflându-se în ceea ce medicii numesc ”grupă de risc”, însă asta nu l-a împiedicat să se întâlnească față în față, în mai și august, cu unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși. Este vorba despre Igor Sechin – ex-KGB, absolvent al Universității din Leningrad, vorbitor de portugheză și franceză -, unul dintre cei mai conservatori consilieri ai lui Putin și recunoscut drept ”mâna dreaptă” a ”Țarului”.

Igor Sechin, ex-KGB și apropiat al lui Putin încă din anii ’90

Igor Sechin conduce Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Compania este deținută de statul rus și are profituri uriașe. Rosneft deține, practic, cele mai importante zăcăminte petroliere din Rusia, cumpărate de la firma falimentară Yukos cu ocazia licitațiilor forțate de statul rus, în luna decembrie a anului 2004.

Rosneft aparține, în proporție de 100 % minus o acțiune, grupului Rosneftegaz (companie holding rusă care gestionează activele în industria petrolului și a gazelor), grup care – la rândul său – este controlat de Agenția Federală Rusă pentru gestionarea bunurilor publice.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului