Cu banii din fotbal, Ciprian Marica vrea să-i ajute pe copiii talentați să-și îndeplinească visul: „Împreună putem face Occidentul să vorbească de români cu admirație și respect”

Cu banii din fotbal, Ciprian Marica vrea să-i ajute pe copiii talentați să-și îndeplinească visul: „Împreună putem face Occidentul să vorbească de români cu admirație și respect
Publicat: 02/05/2015, 09:40

– Nu foarte multă lume știe că ai o fundație care îți poartă numele. Când te-ai gândit să o înființezi și pe cine ți-ai propus să ajuți?

– Am fost și sunt un om norocos! Fac ceea ce am visat să fac de când eram copil și câștig și bani din munca mea. Cred că este de datoria mea să întorc din câștigurile și din experiența mea și altor tineri care nu au avut șansa să-și poată susține financiar munca și talentul.

– Cum alegi tinerii pe care îi susții? Îți dorești să susții sportul românesc, învățământul? Copii, tineri talentați sau cazuri sociale?

– Fundația Ciprian Marica și-a propus să susțină copii talentați din absolut toate domeniile de activitate. Toți sunt cu ochii pe cazuri cu un impact emoțional foarte puternic. Eu vreau să ajut la construirea unor cariere care să însemne ceva pentru țara noastră, care să fie la rândul lor modele pentru alți copii.

– Practic, în ce constă ajutorul pe care îl oferi: financiar? Sfaturi? Condiționezi în vreun ajutorul acordat?

– Aș vrea să cred că ajutorul este unul complex. Consiliere, sprijin financiar, îndrumare din partea ambasadorilor fundației și a altor somități din domeniul respectiv.

– Cât de implicat ești personal în această fundație? Alegi tu ce cazuri sprijini? Ai o echipa și dacă da, pe cine ai alături de tine în echipă?

– Eu sunt ocupat cu fotbalul, foarte mult timp liber nu am. De fundație se ocupă o echipa profesionistă, iar eu încerc să-i ajut de câte ori pot. Discutăm de câteva ori pe zi atunci când e nevoie. Chiar dacă sunt departe pot să dau oricând un sfat, să felicit un copil pentru realizările lui s.a.m.d.

– Ești foarte activ în ultima vreme în tot ceea ce înseamnă interacțiune socială și ai foarte mulți prieteni. Te-ai gândit să-i implici și pe ei în acțiunile tale?

– Interacțiunea socială mi se pare un semn de respect pentru oamenii care plătesc un bilet să vină să te vadă, care sunt interesați de tot ceea ce fac. Oamenii care vor să te cunoască așa cum ești merită să te cunoască prin interacțiune directă. Am prieteni, e adevărat, dar deocamdată nu i-am implicat în acest proiect. Pe viitor, ne vom dezvolta.

– Ai un buget alocat pentru fundație? Sunt doar bani pe care i-ai câștigat tu în fotbal și afaceri sau sunt și bani ai prietenilor?

– Sunt bani pe care i-am câștigat eu pe terenul de fotbal. Dar așa cum v-am spus, ne vom dezvolta, vom demara proiecte care să mărească bugetul pentru a putea susține cât mai mulți copii care au nevoie de sprijin. Orice ajutor e binevenit.

– Fundația ta este destul de „tânără„. Crezi, în actualul context economic, că o vei putea susține mulți ani de-acum încolo?

– Sper să o pot susține, eu asta îmi doresc și sper că alături de mine să vină oricine e interesat să investească în excelență!

– Se pare că ești prieten bun cu Simona Halep și am observat și la ea o implicare activă în campanii umanitare. Ai influențat-o în vreun fel în acest sens?

– Nu știu de unde a apărut ideea asta că aș fi prieten cu Simona. Sunt doar un fan, nu ne-am cunoscut personal. Dar Simona este un model, este un talent imens care a fost sprijinit de familie și de oameni care i-au remarcat potențialul să ajungă să domine lumea tenisului! Sunt mulți oameni talentați care pot face multe pentru România, dar pe care viață grea îi trage înapoi. Dacă un copil care face tenis va ajunge să fie sprijinit de fundație, voi face tot posibilul să-i intermediez o întâlnire cu Simona Halep, pentru a învăța de la un star mondial ce trebuie să faci pentru a ajunge în vârf.

– Cum vezi tu implicarea bogaților din sportul românesc în acțiunile umanitare. Cât de bogat trebuie să fii că să faci o fundație și să ajuți oamenii? Este o problemă de bani sau este o probleme de educație, caracter, suflet?

– Nu știu ce să răspund la această intrabarea, nu cred că este corect să împărțim oamenii în bogați și săraci. Oricine poate ajuta redirecționând 2% din impozitul pe venit pe care oricum îl dai la stat. Orice sumă, cât de mică, poate face o diferență, poate ajuta un om să-și trăiască visul. Sunt oameni care fac multe acte de caritate, dar nu apar în presă. Eu cred în puterea exemplului, dacă văd pe cineva că face o faptă bună, încerc și eu să-i calc pe urme! Românii sunt extrem de talentați. Intrați va rog pe site-ul FUNDAȚIEI CIPRIAN MARICA să vedeți copii extraordinari, despre care se știe foarte puțin. Și care merită toată atenția, va asigur! Nu e greu să ajuți, tocmai de aceea, așa cum am mai spus, va aștept pe toți lângă mine și vom putea să facem împreună Occidentul să vorbească despre români cu admirație și respect, nu să împroaște cu noroi mediatizând doar cazuri negative! România este altceva, românii sunt altfel decât îi percep străinii în urmă unor campanii lipsite de cel mai elementar fair-play.

Cine sunt primii bursieri ai „Fundației Ciprian Marica

Fundația Ciprian Marica a demarat în anul 2014 un program de susținere a copiilor excepționali care au rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate. Selecția bursierilor s-a făcut pe parcursul unei perioade lungi de timp de către cei patru ambasadori ai fundației: Monica Petrică, Tiberiu Soare, Florin Colceag și fondatorul, Ciprian Marica.

Aceștia au ales șapte tineri care reprezintă cu succes vârfurile de lance în domeniile în care au dovedit că au talent și în care ating performanță cu fiecare prilej: Mircea Dumitrescu – muzică, Irina Tarău – balet, Andreea Miruna Iordache – gimnastică, Jennifer Ștefania Dossey – atletism, Iustina Crăciun – astrofizică, Denis Turcu – fizică și Casian Pătrășcanu – matematică. Bursierii se bucură de sprijinul Fundației Ciprian Marica în tot ceea ce înseamnă activitate profesională.

Programul pentru susținerea bursierilor își asumă sprijinirea copiilor pe termen lung, până la finalizarea studiilor. Astfel, arareori fundația va sprijini punctual un caz aparte. Obiectivul nostru este acela de a fi alături de bursieri de-a lungul mai multor ani, încercând să-i ajutăm de fiecare dată când au nevoie. De aceea ne vom implică într-un număr limitat de cazuri, pe care le putem finanța și gestiona permanent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...