INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi, despre candidatura sa la președinția României: „Mă gândesc”

INTERVIURILE GÂNDUL. Teodor Baconschi, despre candidatura sa la președinția României: Mă gândesc
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:51

Ministrul de Externe spune că se gândește la o eventualăcandidatură la funcția supremă în stat. Oficialul face și unportret-robot al prezidențiabilului, dar spune că nu e un”autoportret”.

CP: – Ați înființat acea platformă politică anul trecut, mulțianaliști spuneau că este o bază a candidaturii dvs la președinție.Ați accepta să fiți candidatul PDL la președinția statului? Saucandidat independent?

Teodor Baconschi: – V-aș spune că platforma,cum o numiți, merge înainte cu succes. Nu este numai o platformă.Fundația Creștin Democrată este interesată de doctrine, dar și desocial, este o organizație vie cu mulți tineri, cu vârste între 20și 40 de ani, bine școliți, care s-au săturat, ca mulți alțiidintre noi, de aranjamentul strâmb al tranziției. Am organizatdezbateri publice, trei școli de vară, avem o colecție Creștin șidemocrație la Curtea veche, am publicat o serie de suplimente,ultimul dintre ele despre România clasei de mijloc, am avutîntâlniri cu diverse medii, ONG-uri, oameni de afaceri, cuformatori de opinie. Fundația a contribuit doctrinar și la moțiuneaBoc, de la congresul PDL. Cred că PDL are obligația de a îmbinadiscursul mai dur al reformei liberale cu cel solidar și plin decompasiune specific creștin- democrației, reformele, cât au fost dedureroase, au fost necesare, dar trebuie explicate într-o logică aresponsabilității și a solidarității. Eu cred că creștin-democrațiatrebuie să dea, metaforic vorbind, „un suflet” dreptei din Româniași nu să speculeze demagogic sau electoralist suferința și nevoiade solidaritate a românilor. Cât despre evoluția PDL în sondaje, înpofida precauțiilor dvs, de fapt are loc o creștere în sondaje dupăprăbușirea foarte abruptă, probabil inevitabilă, în prima faza deerodare a Guvernului în faza de criză. Trendul este important,parlamentarele vor fi precedate de locale, iar primarii noștri aufăcut o treabă excelentă, am fost și am văzut ce au făcut de pildăoameni ca Mircea Hava la Alba Iulia, George Scripcaru la Brașov,Dorin Florea la Târgu Mureș. Comparați rezultatele lor ca edili aiunor mari orașe, cu ce se întâmplă bunăoară în centrul istoric alConstanței. Cu cei peste 1.200 de primari ai PDL, care și-au făcuttreaba și care sunt prețuiți în comunitatea lor, eu sunt convins căvom avea un scor excelent la locale. Legislativele din 2012 depindîn mare măsură de efectele creșterii economice, până una alta PDLrămâne singurul generator de proiecte politice mari, fie că estevorba despre Codul civil, Codul muncii, Legea educației, reformaconstituțională sau administrativă. Avem un proiect de societatecomplex, românii onești realizează acest lucru și sunt convins cănu vom ceda, cu ajutorul electoratului nostru, inițiativa după2012, acestei Uniuni social liberale care în cel mai bun caz vinecu ecouri strâmbe la propriile noastre inițiative, pare completlipsită de proiecte și a rămas încremenită în această obsesie antiTraian Băsescu care nu aduce niciun fel de soluție reală, la niciunfel de problemă reală.

CP: – Candidatura la președinție o excludeți?

Teodor Baconschi: – Cred că e în puterea PDL săselecționeze pentru 2014, care este peste câțiva ani, figurapolitică cea mai reprezentativă. Nu se poate vorbi de o candidaturăpână când nu ai sprijinul politic al partidului tău.

CP: – Pentru a selecta acel personaj, trebuie ca personajul săîși dorească lucrul acesta. Dvs, personal, excludeți total o astfelde candidatură, adică spuneți „nu”, „mă gândesc”?

Teodor Baconschi: – Mă gândesc.

CP: – Deci vă gândiți.

Teodor Baconschi: – Da.

CP: – Vă gândiți să deveniți președintele României în 2014.

Teodor Baconschi: -Mă gândesc curesponsablitate la necesitatea ca dreapta să finalizeze reformastatului, să pună România pe șinele unei dezvoltări economicesănătoase și să aibă un candidat consistent, european, acceptat înmediile internaționale, capabil de un discurs articulat, cu unpatriotism rezonabil, și care să …

CP: – Nu v-ați făcut o autodescriere…

Teodor Baconschi: – Nu. Și care să poată aducegermenii măcar ai unui nou ciclu politic în România. Cred că toțimembrii clasei de mijloc pe care PDL își propune să îi reprezinteîși doresc un nou ciclu politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Locuința lui Salman Khan, ținta unui atac armat. Cum se simte marele actor
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult