Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor. Care este rolul jurnaliștilor în acest proiect

Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor. Care este rolul jurnaliștilor în acest proiect
Facebook a lansat și în România programul de verificare a știrilor (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 17/11/2020, 20:21

Facebook a anunțat, marți, că lansează și în România, în premieră, un program de verificare a știrilor, în parteneriat cu agenția franceză de știri AFP, care este examinator de informaţii certificat prin Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor. Decizia vine în încercarea de a limita răspândirea știrilor false (fake news) pe platformele de socializare.

Lansarea programului de verificare independentă a informaţiei AFP survine la două luni din momentul în care am iniţiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenţiei de a contracara dezinformarea în mediul online şi validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 ţări europene,” a spus Christine Buhagiar, director regional pentru Europa la AFP, citată de G4media.ro.

Astfel, atunci când un examinator al informaţiei din cadrul AFP evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o va prezenta mai jos în News Feed, limitând semnificativ distribuţia acesteia, iar acest lucru va împiedica răspândirea informaţiei false şi va reduce numărul de oameni care o pot vedea.

Atunci când o știre va fi marcată ca fiind falsă, Facebook va avertiza persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie. În plus, paginilor şi domeniilor care distribuie în mod repetat ştiri false, li se va reduce activitatea de distribuire şi li se va elimina opțiunea de a genera bani şi de a face publicitate.

Utilizatorii vor putea contesta deciziile Facebook, iar rețeaua de socializare îi va pune în legătură cu verificatorii independenți care au marcat respectivele postări ca încălcând termenii și condiții de utilizare a rețelei.

Suntem încântaţi să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informaţiei. Lupta împotriva ştirilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalităţi de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informaţiei, având jurnaliştii în teren în întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România”, a declarat Jakub Turowski, head of Public Policy pentru Polonia, Statele Baltice, România şi Bulgaria.

Prin intermediul acestei măsuri, Facebook își dorește să elimine conturile şi conţinutul care încalcă Standardele de Comunitate sau politicile publicitare, să reducă distribuirea de ştiri false şi conţinut inadecvat şi să ofere utilizatrilor de mai multe informaţii despre conținutul postărilor pe care le văd.

Facebook Messenger introduce o funcție prin care mesajele vor putea fi șterse automat. De când vom putea face acest lucru

Facebook Messenger va introduce curând o nouă funcție, numită „Vanish Mode”, prin care mesajele vor avea un „termen de expirare” și vor fi șterse automat din istoric odată ce vor fi citite sau după ce căsuța de chat va fi închisă.

Funcția este în acest moment disponibilă doar în Statele Unite și în alte câteva țări, dar va fi activată la nivel mondial în următoarele săptămâni, informează Go4IT.ro.

Utilizarea acesteia este extrem de simplă, fără să fie necesară navigarea prin meniuri de setări.

Utilizatorii nu vor trebui decât să tragă de jos în sus în pagina chat-ului, iar funcția se va activa automat. În acel moment, toate mesajele scrise folosind Vanish Mode vor fi șterse după ce destinatarul le va citi sau după ce utilizatorul care a trimis mesajul va închide fereastra de chat.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere