Facebook pregătește un eveniment cu totul special pentru 2016. „Vom conecta întreaga lume!”

Redactor:
Florin Badescu
Facebook pregătește un eveniment cu totul special pentru 2016. „Vom conecta întreaga lume!”
Facebook intenționează să lanseze un satelit, în 2016, care să asigure acces la internet pentru mai multe regiuni izolate din Africa, a anunțat Mark Zuckerberg, cofondatorul companiei americane, citat de bbc.com.

În virtutea unui parteneriat cu compania Eutelsat, care are sediul general în Franța, Facebook speră să lanseze un prim satelit de acest tip în anul 2016.

„Vom continua să facem eforturi pentru a conecta (la internet) întreaga lume – chiar dacă acest lucru va însemna că va trebui să privim dincolo de planeta noastră”, a dezvăluit Mark Zuckerberg, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Inițiativa face parte dintr-un proiect al companiei Facebook, intitulat „Internet.org Project”, care a generat însă o serie de critici aspre în anumite țări.

În anumite regiuni, în special în India, mediul de afaceri a reacționat cu vehemență față de proiect, spunând că el va oferi companiei Facebook – și partenerilor ei – un avantaj incorect pe piețele din domeniul internetului aflate în dezvoltare.

Proiectul Internet.org experimentează mai multe metode diferite pentru a asigura acces la internet în regiuni greu accesibile. Recent, compania Facebook a anunțat că dorește să construiască un tip special de dronă care să fie capabilă să transmită de la mare înălțime un semnal optic care asigură conexiune la internet.

Noua inițiativă dorește să utilizeze tehnologia actuală din domeniul sateliților pentru a asigura acces la internet la tarife accesibile.

„Pe parcursul ultimului an, Facebook a explorat mai multe modalități de folosire a unor vehicule aeriene și sateliți pentru a asigura, din cer, acces la internet pentru comunitățile de la sol”, a declarat Mark Zuckerberg.

„Pentru a-i conecta pe oamenii care locuiesc în regiuni izolate, infractura tradițională de conectare este adeseori greoaie și ineficientă, așadar trebuie să inventăm tehnologii noi”, a spus antreprenorul american.

Într-un comunicat de presă, compania Eutelsat a precizat că utilizatorii de internet de la sol vor putea să folosească produse „standardizate” pentru a accesa internetul, atunci când noul serviciu va fi lansat, în a doua jumătate a anului 2016.

„Capacitatea (de conectare la internet, n.r.) este optimizată în această perioadă pentru comunitățile locale, iar accesul la internetul de tip direct către utilizator va folosi echipamente standardizate la tarife convenabile”, precizează același comunicat.

„Eutelsat și Facebook vor dezvolta fiecare servicii de internet concepute pentru a răspunde cererilor de conectare la internet primite de la cât mai mulți utilizatori din Africa, care locuiesc în afara zonelor acoperire de rețelele de telefonie fixă și mobilă”, potrivit comunicatului citat.

Mai multe companii furnizează deja servicii de acces la internet prin satelit, dar această opțiune este costisitoare, depășind cu mult mijloacele financiare ale celor mai multor locuitori din țările în dezvoltare.

Inchide