Rețeaua Facebook – investigată pentru manipularea emoțiilor utilizatorilor săi

Rețeaua Facebook - investigată pentru manipularea emoțiilor utilizatorilor săi
Publicat: 02/07/2014, 19:17
Actualizat: 28/03/2019, 17:08

„Am ridicat această chestiune în legătură cu Facebook și vom colabora cu omologii noștri din Irlanda pentru a afla mai multe în legătură cu împrejurările” în care a fost făcut acest studiu, a declarat un purtător de cuvânt al ICO, miercuri, pentru AFP.

Reprezentanții ICO au spus că este prea devreme să precizeze ce aspecte legale a încălcat Facebook prin realizarea acestui experiment, conform Financial Times.

Totodată, publicația Financial Times precizează că în această anchetă va fi implicată și autoritatea responsabilă cu protecția datelor din Irlanda, întrucât sediul european central al rețelei Facebook se află la Dublin.

Săptămâna trecută a fost făcută publică informația că rețeaua de socializare Facebook a manipulat emoțiile resimțite de aproape 700.000 dintre utilizatorii săi, în cadrul unui experiment secret, în urma căruia a descoperit că stările de fericire și de tristețe sunt „contagioase”, putând fi transmise de la un internaut la altul.

Experimentul, care nu a beneficiat de consimțământul utilizatorilor, a provocat un val de critici în rândul acestora, din cauza încălcării vieții private și a unor principii de natură etică, după cum a informat, pe 29 iunie, independent.co.uk.

La rândul lor, reprezentanții Facebook au declarat că rețeaua de socializare va lua măsuri pentru îmbunătățirea procedurilor sale, astfel încât să prevină astfel de reacții.

„Este evident că anumite persoane au fost deranjate de acest studiu și ne asumăm responsabilitatea”, a declarat, miercuri, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Facebook. „Cercetarea a fost făcută cu respectarea protecției informațiilor personale și suntem bucuroși să putem răspunde la toate întrebările pe care le au autoritățile de reglementare”, a mai spus reprezentantul Facebook.

Conform independent.co.uk, timp de o săptămână, în anul 2012, Facebook a manipulat „news feed”-urile (secțiunea în care sunt prezentate noutățile publicate de internauți) de la aproape 700.000 de utilizatori pentru ca acestea să pară mai „fericite” sau mai „triste” decât erau în mod obișnuit. După încheierea experimentului, cercetătorii au aflat că utilizatorii tind să publice comentarii pozitive sau negative, în corelație cu orientarea care a fost dată „news feed”-ului lor.

Experimentul a provocat nemulțumirea internauților din cauza acestei manipulări.

Studii precedente au arătat că elementul denumit de cercetători „contagiere emoțională” poate să se transfere în cadrul unei rețele. Studiul companiei Facebook a demonstrat că acest efect poate să apară și fără o interacțiune directă, prin indicii nonverbale.

Toți internauții care au folosit versiunea în limba engleză a rețelei Facebook s-au calificat automat pentru experiment, ale cărui rezultate au fost publicate la începutul acestei luni. Cercetătorii au analizat cuvintele folosite în mesajele publicate de utilizatori în „news feed-urile” lor pentru a decide în mod automat dacă aceștia aveau o stare de dispoziție pozitivă sau negativă, iar apoi au manipulat fluxurile lor de actualități.

Ei au descoperit astfel că emoțiile se răspândesc la nivelul întregii rețele și că prietenii utilizatorilor tind să reacționeze mai intens față de mesajele negative. Utilizatorii care au fost expuși unor mesaje mai puțin emoționale au avut tendința de a evita să publice mesaje proprii.

Experimentul a fost aspru criticat în acest weekend de numeroși internauți și organizații din lumea întreagă, care spun că acest studiu ar putea fi folosit de Facebook pentru a-i încuraja pe utilizatori să publice mai multe mesaje și de alte agenții, precum guvernele, pentru a manipula sentimentele utilizatorilor din anumite țări.

Chiar și coordonatoarea experimentului, Susan Fiske, profesor de psihologie la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, a declarat că are rezerve față de acest experiment, prin prisma principiilor de natură etică pe care studiul ei le-a generat.

Politica de utilizare a informațiilor („Data Use Policy”) a companiei Facebook – parte a secțiunii „Condiții de utilizare” („Terms Of Service”), pe care fiecare utilizator trebuie să o citească și să o accepte atunci când își creează un cont pe această rețea de socializare – precizează faptul că Facebook își rezervă dreptul de a folosi informațiile primite de la utilizatori „pentru operații interne, inclusiv pentru ghidul de ajutor, analize de date, testare, cercetare și îmbunătățiri ale serviciului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale