Review Logitech G502 Proteus Core – Cel mai precis maus de gaming pe care l-am testat

Publicat: 27/08/2014, 15:55
Actualizat: 10/01/2020, 16:41

Imediat ce scoți din cutie Logitech G502 și îl conectezi la PC, fără a instala programul dedicat pentru setări fine, observi naturalețea și precizia cu care cursorul se mișcă pe ecran. Fără niciun fel de soft, utilizatorul poate ajusta viteza mausului cu ajutorul butonului de ajustare DPI (dots per inch) de pe partea de sus. Sunt disponibile trei configurații stocate în memoria dispozitivului (încet, mediu și rapid). Mai mult, designul este confortabil, iar butoanele mari ușor de accesat și apăsat. Cred că singurele lucruri care i se pot reproșa acestui produs sunt: faptul că nu are forma ajustabilă, precum modelele rivale de la Mad Catz, astfel că cei cu mâini foarte mari s-ar putea să nu-l simtă la fel de confortabil, și că rotița de scroll (deși are două moduri de funcționare) pare ba prea ușor de rotit, ba prea greu și abrupt.

DESIGN. Mausul este mai mic decât altele de gaming de pe piață. Acest lucru ar indica și că este mai ușor, însă nu este cazul. Scos din cutie G502 cântărește aproximativ 145 de grame și dispune de sistem prin care poate fi echilibrat cu greutăți. Acestea vin într-o cutiuță de plastic la pachet cu mausul.

Greutățile pot fi inserate sub maus, după deschiderea unui capac magnetic. Acolo este loc pentru maxim 5 greutăți, fiecare de 3,6 grame. Utilizatorul poate alege locul în care atașează greutatea. Acesta poate fi, de exemplu, în mijlocul mausului sau mai în lateral.

Mausul nu este wireless, ci se conectează la computer printr-un cablu. Aici aș avea o obiecție: cablul este destul de gros și afectează uneori, când se încurcă, mișcarea mausului.

Pe părțile laterale, acolo unde este apucat cu degetele, suprafața are o textură specială, care previne alunecarea și dă senzația de confort.

Mausul are 11 butoane programabile, însă designul nu pare încărcat, deoarece multe din acestea nu se văd deoarece sunt inserate inteligent în carcasă.

Sensibilitatea rotiței de scroll poate fi modificată din butonul aflat imediat în spatele acesteia. Utilizatorul poate alege un mod fin de funcționare pentru rotiță și unul prin care aceasta întâmpină rezistență la rotire. Niciunul din cele două moduri nu mi s-a părut satisfăcător. După cum am zis, rotița se mișcă foarte repede în primul mod și destul de greu și abrupt în al doilea.

G502 este acoperit cu o suprafață care reduce urmele lăsate de transpirație, care reprezintă o problemă mai ales în zilele călduroase.

PROGRAMARE ȘI PERFORMANȚE. Pentru setarea fină a mausului utilizatorul descarcă programul dedicat – Logitech Gaming Software. Mausul poate înregistra trei configurații în memoria internă și un număr nelimitat în computer. Prefer prima opțiune deoarece setările rămân și în cazul în care programul dedicat este dezinstalat sau mausul este folosit pe un alt computer.

Programul poate scana PC-ul, vede ce jocuri sunt instalate și crează automat profiluri pentru acestea. Fiecare profil poate fi ulterior accesat și personalizat de utilizator după cum dorește.În toate scenariile în care l-am utilizat (lucru de birou, gaming), mausul s-a comportat excelent.

De asemenea, dispozitivul poate fi programat special pentru suprafața pe care este folosit, fie că este vorba de un mousepad acoperit cu pânză, plastic, sau hârtie și lemn. Această tehnologie proprietară a Logitech se numește Delta Zero. Calibrarea se face prin ținerea butonului din stânga (cel pentru click) apăsat și mișcarea, timp de câteva secunde, în forma semnului pentru infinit (un opt culcat pe o parte).

Microsoft Explorer a fost la momentul lansării cel mai precis maus din lume. Însă utilizatorul nu poate modifica sensibilitatea senzorului pentru diferite rezoluții de ecran (cu cât rezoluția este mai mare cu atât nivelul DPI trebuie să fie mai ridicat) sau jocuri. Senzorul de pe G502 poate fi ajustat oriunde în intervalul 200 – 12.000 DPI, ceea ce este impresionant. La 12.000 mausul este, după părerea mea, prea sensibil pentru a putea fi folosit. Cred că sensibilitatea de 12.000 DPI nu are, deocamdată, o utilitate în viața de zi cu zi, dar este un element care dă bine în promovarea produsului, deoarece demonstrează nivelul ridicat de tehnologie folosit de companie. Însă cred că atunci când gamingul în format 4K va fi popular, senzorii precum acesta vor fi foarte utili.

VERDICT. Acest maus oferă precizie și naturalețe imediat ce este atașat la computer (plug-and-play), astfel că utilizatorii mai puțin familiarizați cu setările fine pot obține imediat performanțe foarte bune în jocuri și nu numai. Acest lucru îi oferă un avantaj în fața altor modele de gaming, pe care utilizatorul trebuie să le seteze destul de mult pentru a ajunge la experiența dorită. Cine își dorește un maus de gaming extrem de flexibil și performant, poate să se oprească la acest model fără a căuta mai departe.

G502 este foarte bun și în utilizarea de zi cu zi a computerului, nu doar pentru gaming, însă cred că nu merită cumpărat de către cei care nu se joacă deoarece prețul este piperat. În România costă în jur de 360 de lei, însă poate fi comandat din străinătate la prețul de 77 dolari (267 de lei).

PRO:

– Precizie și viteză greu de egalat de alte produse de pe piață

– Poate fi configurat în funcție de suprafața pe care este utilizat

– Funcționează foarte bine plug-and-play

– Design foarte reușit; mausul este confortabil

– 11 butoane programabile

– Greutate ajustabilă

CONTRA:

– Modul în care se mișcă rotița de scroll nu este „natural”

– Dimensiunile nu pot fi ajustate; unor gameri acest dispozitiv li s-ar putea părea mic

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier