Review Sony Bravia X9, televizor 4K – O combinație aproape perfectă de imagine 2D și sunet, dar nu la fel de bun pe 3D

Publicat: 17/10/2014, 19:37
Actualizat: 08/01/2020, 22:13

Acest televizor, în condițiile actuale, nu poate înlocui LED-ul sau LCD-ul cu rezoluție HD din sufragerie. Asta deoarece sursele de conținut 4K disponibile sunt limitate, iar calitățile produsului nu pot fi puse în evidență urmărind pe el canale TV, fie ele chiar și Full HD. Dacă este folosit ca televizor zi de zi, Bravia X9 este obositor. Imaginile de rezoluție mică transmise de canalele TV care nu sunt HD sunt întinse pe ecranul uriaș, iar privitul ore în șir este obositor. Chiar simți la un moment dat o senzație de amețeală. O comparație grosso modo: este ca și cum ai pune un wallpaper de 800 x 600 pixeli ca fundal pe monitorul de 22 inci al computerului.Pe canalele Full HD conținutul este afișat într-un mod decent, iar problema amețelii este mai mică.

În opinia mea, Bravia X9 este televizorul perfect pentru cei care doresc să-și facă acasă sau la birou un home cinema de vis, ideal pentru a vedea filme și alt tip de conținut 4K (de pe YouTube sau platforme de streaming). Acest lucru, alături de preț, face din acest televizor un gadget „nice to have” nu un „must have”.

DESIGN. Televizorul arată ca ceva venit din viitor. Privit din lateral, Bravia X9 are o formă trapezoidală, numită „Wedge” de către Sony. Aceasta apare și la ramă: latura de sus a acesteia este puțin mai scurtă decât cea de jos.

În față, pe lateral, sunt poziționate difuzoarele mari, care, deși oferă un sunet de calitate impecabilă, îți atrag o vreme privirea până când te obișnuiești cu ele. Conurile difuzoarelor sunt realizate din fibră de sticlă, care oferă un aspect deosebit.

Forma trapezoidală nu a fost aleasă doar din considerente de design, ci a fost necesară și pentru a încorpora, spre partea de jos, subwooferul și wooferul mai mari.

Acest televizor nu este subțire, însă acest lucru nu îi afectează „look-ul” în niciun fel, ba chiar forma trapezoidală îi dă un aer distinctiv.

Având un ecran cu diagonala de 65 de inci, dispozitivul este uriaș și nu poate fi transportat sau montat de o singură persoană. Fixarea pe masă se face cu ajutorul a două picioare. Acestea pot fi montate la capete sau spre mijloc în cazul în care suprafața pe care este montat nu este mare. Bravia X9 poate fi montat și pe perete, însă cred că cel mai bun aspect îl oferă instalarea pe cele două picoare.

Terminalul dispune și de o cameră web discretă, poziționată în colțul din stânga sus.

Sony s-a îngrijit și de aspectul părții din spate: toate porturile sunt acoperite cu un capac de plastic.

ECRANUL. Este LCD, are rezoluție 4K (3.840 x 2.160 pixeli), format 16:9 și o diagonală de 65 inci/165 cm. Fiind un LCD, un panou care necesită iluminare din spate, ecranul ar trebui să aibă probleme cu redarea negrului real („negrul cel mai negru”), însă nu este cazul la Bravia X9. Negrul este redat aproape la fel de bine ca cel afișat de plasmele scumpe. Chiar și în scenele întunecate din filme se pot distinge nuanțele de negru apropiate ca intensitate, un lucru greu de distins pe un LCD obișnuit.

Rezoluția 4K nu este suficientă pentru a reda bine imaginea, cum o cameră cu mai mulți MP nu este neaparat mai bună. Sony a reușit, prin tehnologiile sale, să redea culori vii, reale pe acest ecran, fără a apela la suprasaturarea imaginii, o găselniță folosită de alți producători de televizoare.

Performanțele ecranului sunt date de trei tehnologii importante marca Sony: X-tended Dynamic Range, care asigură de două ori mai multă luminozitate, afișajul TRILUMINOS, care oferă culori vii, bogate și X-reality PRO care furnizează detalii.

Dacă imaginile 2D în format 4K sunt redate perfect, nu același lucru se poate spune despre conținutul 3D. Procesarea acestor imagini, deși e peste cea oferită de alte mărci de televizoare mai ieftine, poate fi serios îmbunătățită de către Sony. Imaginile 3D nu sunt cele mai clare și detaliate și apare un fenomen în care subiectul din imagine este uneori dublat de o „fantomă” a acestuia.

Nu sunt un consumator de 3D, așa că pe mine nu mă afectează prea tare această problemă. Însă sunt și utilizatori care doresc o experiență completă, mai ales pe acest segment de preț.

SUNET. Pe fiecare parte a ecranului se găsesc câte un subwoofer de 80 mm, un woofer de 80 mm și un tweeter de 17 mm. Sistemul oferă o putere de 12 W la fiecare pereche tweeter/woofer și 20 W la fiecare subwoofer. După cum se vede, sistemul audio este suficient de puternic pentru majoritatea utilizatorilor. Pentru cei care nu sunt mulțumiți cu sistemul audio intergrat, Sony vinde separat un subwoofer wireless care sporește puterea.

Funcția pe care am apreciat-o cel mai mult la sistemul audio de pe Bravia X9 este Voice Zoom, care mărește volumul vocii și reduce nivelul celorlalte zgomote. Acest lucru face ca dialogurile din filme să se audă foarte clar, iar în jocurile pe consolă cei care joacă în echipă să se audă dfoarte bine peste zgomotele din joc. Există și o setare de Music, în care utilizatorul poate face setări fine în funcție de genul de muzică pe care o ascultă, mediul în care este așezat televizorul ș.a.

O altă funcție inclusă în Bravia X9 este ClearAudio+. Aceasta reglează fin sunetul televizorului pentru o senzație de învăluire. Senzația este că sunetul se aude din toate părțile, nu din locul în care televizorul este amplasat.

UTILIZARE. Bravia 9X are un meniu foarte intuitiv și ușor de folosit, orientat mai degrabă spre conținut decât spre servicii.

Una din cele mai impresionante aplicații este cea de YouTube. Aceasta permite rularea unui material video și căutarea în intermediul acesteia în același timp.

Televizorul vine cu două telecomenzi, una clasică și o a doua, numită One-Flick, gândită pentru funcțiile de Smart TV. Cu One-Flick utilizatorul navighează mai ușor prin meniuri deoarece dispune de un touchpad.

Bravia X9 este disponibil în trei versiuni, cu diagonală de 55 de inci, de 65 de inci și de 79 de inci. Modelul testat, cel de 65 de inci, costă în România aproximativ 20.000 de lei.

Audio și conectivitate:

PRO:

– Redă imagini 2D la calitate excelentă

– Design foarte reușit

– Sunet de calitate excepțională

CONTRA:

– Peformanțele 3D nu se ridică la nivelul celor 2D

– La prețul de 20.000 de lei acest televizor este inaccesibil pentru majoritatea românilor

Rating gândul: 4,8/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer