UN GADGET PE ZI. ASUS Fonepad Note FHD6, un phablet peformant cu un preț accesibil FOTO

Publicat: 12/02/2014, 14:57
Actualizat: 09/01/2020, 14:26

ECRAN. Fonepad Note FHD6 are un ecran IPS LCD HD de 6 inci (15,2 cm), cu rezoluție de 1.080 x 1.920 pixeli și o densitate de 367 ppi. Sunt un fan al ecranelor LCD, deși au un dezavantaj mare în fața celor AMOLED – consumă bateria mai repede. Tehnologia LCD oferă, însă, o acuratețe mare a culorilor, are o durată de viață lungă – se păstrează calitatea imaginii după zeci de mii de ore de funcționare – și este mai ieftină (asta înseamnă că și terminalele pe care sunt instalate au, de obicei, un preț mai bun). LCD-ul nu afișează însă, după cum spun specialiștii, „negrul cel mai negru” și „albul cel mai alb”, așa cum o fac ecranele AMOLED, din cauza panoului din spate care iluminează tot timpul pixelii.

Ecranul de pe acest model ASUS este rezistent la zgârieturi și dispune de un înveliș special anti-amprente.

DESIGN. Aici Fonepad Note FHD6 nu excelează. Terminalul are o grosime de 10,3 mm, lucru care îl face să pară mai mare decât este de fapt. Butonul de On/Off este poziționat în partea de sus a marginii din dreapta, deasupra celui de volum. Cum majoritatea terminalelor au acest buton sub butonul de volum sau pe marginea de sus, să te obișnuiești cu poziția lui pe Fonepad Note FHD6 necesită ceva timp. Deseori am apăsat butonul de volum căutându-l cu degetul pe cel de On/Off.

Pe marginea din stânga se găsesc sloturile pentru cartela microSIM și cardul microSD. Acestea sunt acoperite cu un capac flexibil, care pare destul de rezistent. Pe marginea de sus se află slotul audio universal de 3,5 mm, iar pe marginea de jos slotul microUSB, microfonul și, în dreapta, stylusul.

Pe partea frontală, sus și jos, se găsesc două difuzoare stereo masive. Acestea dispun de tehnologie ASUS SonicMaster, dezvoltată cu ajutorul celor de la Bang & Olufsen. La volum maxim, sunetul nu este însă prea puternic.

Fiind mai gros, terminalul este mai greu (210 grame) decât Galaxy Note 3 (8,3 mm grosime, 168 grame).

ASUS Fonepad Note FHD6 este disponibil în culorile alb și negru.

Grosimea terminalului este mai mare și deoarece, după cum am scris mai sus, folosește un ecran LCD, care are nevoie de un panou suplimentar pentru iluminare. Prin comparație, ecranele AMOLED, precum cel de pe gama Galaxy Note, nu au nevoie de lumină pentru a reda culorile și de aceea are avantajul unui consum mai redus de energie. Sunt folosiți polimeri organici, care generează singuri lumină atunci când primesc curent electric. Fiind o tehnologie mai simplă, care nu are nevoie de o sursă de lumină din spate, aceasta permite realizarea de ecrane subțiri, ducând astfel și la o grosime mai mică a dispozitivelor pe care acestea sunt instalate.

Carcasa terminalului, realizată din plastic, are o suprafață mată, care asigură o priză bună în mână. De asemenea, este rezistentă la zgârieturi.

PERFORMANȚĂ. Aici avem parte de o surpriză. ASUS Fonepad Note FHD6 folosește un procesor Intel Atom Z2580 dual-core de 2 GHz. Este pentru prima dată când folosesc pentru o perioadă mai lungă de timp un smartphone/phablet cu procesor Intel. Performanța este bună. La utilizarea zilnică nu se observă diferențe mari de viteză față de dispozitivele care folosesc procesoare rapide cu arhitectură ARM. Însă în teste soluția Intel este mai slabă. Precizăm, însă, că acesta este un produs din categoria de specificații medii spre avansate, fiind, ca performanțe, mult peste terminale mid-range cu tehnologie ARM.

CAMERA. Are un senzor de 8 MP și este decentă, dar nu impresionează. Camera dispune de autofocus, dar nu are Flash, fapt care afectează semnificativ calitatea imaginilor în locurile cu luminozitate scăzută. Nivelul de zgomot este destul de ridicat la pozele făcute în interior.

Terminalul înregistrează conținut video la calitate Full HD (1.080p). Camera frontală este de 1,2 MP și permite înregistrarea video la calitate 720p. Aplicația de cameră oferă foarte multe opțiuni cu care utilizatorul se poate juca și experimenta, dar, după cum am spus, din păcate partea hardware nu prea ajută.

Comparație camere: ASUS Fonepad Note FHD6 vs. Nokia Lumia 920 (8 MP) – ambele modele au setările implicite

Jucărie (lumină artificială slabă) – Fonepad Note FHD6 (Click pe imagini pentru a le vedea la dimensiunile originale)

Jucărie (lumină artificială slabă) – Nokia Lumia 920

Imagine la lumină naturală – Fonepad Note FHD6

Imagine la lumină naturală – Nokia Lumia 920

SISTEMUL DE OPERARE. Terminalul rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Apreciez la ASUS faptul că nu a modificat masiv Android, așa cum o face Samsung, de exemplu. Setările sunt intuitive și ușor de făcut.

Taiwanezii au adăugat la sistemul de operare funcții foarte utile și interesante. De exemplu, în timpul unei convorbiri telefonice apare pe ecran un buton Rec. Prin apăsarea acestuia conversația este înregistrată. Calitatea audio a înregistrării este excelentă.

De asemenea, atunci când este scos stylus-ul din lăcaș, pe ecran apare un meniu. Există acolo opțiuni pentru modificarea a ceea ce apare atunci pe ecran. Este vorba de marcarea și sublinierea de text, desenarea unei forme, ștergerea de conținut, rotire. Imaginea poate fi apoi slavată și trimisă prin e-mail sau mesaj.

BATERIA. Nu este de capacitate foarte mare, la cei 3.200 mAh ai săi. Se încarcă complet în aproximativ două ore și jumătate și asigură 12 ore de funcționare în regim de utilizare normală (Facebook, e-mail, mesagerie, browsing, câteva clipuri video).

SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Android 4.2.2 Jelly Bean

Ecran: IPS HD de 6 inci, cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli

Procesor: Intel Atom Z2580 de 2 GHz

RAM: 2 GB

Capacitate de stocare internă: 16/32 GB (plus slot pentru card microSD)

Cameră: principală de 8 MP cu autofocus, secundară de 1,2 MP

Conectivitate: WiFi, Bluetooth 3.0, Glonass, GPS, 3G

Baterie: 3.200 mAh

NE PLACE:

– Ecranul IPS LCD HD de foarte bună calitate

– Faptul că ASUS nu a modificat masiv sistemul de operare

– Nu vin preinstalate aplicații inutile pentru majoritatea utilizatorilor (bloatware), așa cum vedem la alți producători Android

– Dispune de stylus pentru schițe și scris de mână

– Prețul de 1.700 de lei

– Unghiul larg de vizualizare al ecranului (178 de grade)

NU NE PLACE:

– Designul voluminos

– Grosimea mare

– Greutatea destul de mare

– Camera modestă, fără Flash

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică