• Publicat:
  • Actualizat:
IT&C

UN GADGET PE ZI. Smartphone-ul Moto G, cu protecție Gorilla Glass 3 și procesor quad-core – multă valoare pentru bani puțini

Motorola Moto G este un smartphone „corect" din foarte multe puncte de vedere.

Motorola Moto G este un smartphone „corect” din foarte multe puncte de vedere. Are un design reușit, elemente și funcții găsite în general pe terminale high-end și rulează ultima versiune de Android – 4.4 KitKat.

Modelul prezentat ne-a fost pus la dispoziție de magazinul online evoMAG.ro.

ECRAN. La prețul său, Moto G oferă un ecran cu performanțe și specificații mult peste medie. Display-ul are o diagonală de 4,5 inci (11,43 cm), rezoluție de 1.280 x 720 pixeli (densitate 326 ppi) și dispune de tehnologie IPS (același panou folosit pe iPhone 5S) pentru unghiuri largi de vizualizare. Un alt punct forte al acestui ecran îl reprezintă protecția Gorilla Glass 3 pe care o are. Aceasta este mult mai rezistentă la zgârieturi decât Gorilla Glass 2, astfel nu mai este necesară montarea unei folii de protecție. Sunt multe modele high-end de smartphone-uri care nici măcar nu dispun de sticlă Gorilla.

Având o diagonală de 4,5 inci, ecranul este ușor de folosit cu o singură mână, ceea ce este un avantaj pentru mulți utilizatori.

DESIGN. Terminalul nu iese neaparat în evidență prin design, însă sunt micile detalii care te vor face să apreciezi acest model. Pe partea din spate, logo-ul Motorola este pus într-o mică adâncitură. Atunci când ai telefonul în mână, vârful degetului arătător se așează în acea adâncitură, oferind o senzație plăcută și o priză mai bună. Marginile telefonului sunt „curate”, în lipsa sloturilor externe pentru cartelă microSIM și card microSD (pentru care suportul lipsește din păcate). Cartela se introduce în interior, după scoaterea capacului din spate. Acesta nu este însă un avantaj prea mare, deoarece bateria nu poate fi scoasă și schimbată de către utilizator.

Carcasa este realizată din plastic de calitate, mat în cazul modelului negru. Capacul din spate poate fi schimbat cu unul de altă culoare. Mai sunt disponibile 19 nuanțe, printre care alb, galben, roșu și verde. Aceste carcase sunt acoperite cu o suprafață care respinde apa, așa că terminalul rezistă la ploi slabe sau când este stropit cu apă, însă nu sub apă.

Lipsa slotului pentru card microSD este o problemă mare la modelul cu capacitate de stocare internă de 8 GB. Din această capacitate, sunt disponibili pentru utilizator circa 5,52 GB. Restul spațiului este ocupat de sistemul de operare. Pentru un utilizator ca mine, aceasta este o problemă. Pe smartphone-ul personal am peste 4 GB de muzică. Dacă aș transfera muzica pe Moto G de 8 GB, mi-ar rămâne disponibilă o capacitate de stocare de doar un 1 GB și ceva.

Există, însă, și o versiune cu capacitate de stocare internă de 16 GB, dar aceasta este semnificativ mai scumpă.

Pe marginea de sus avem slotul audio universal de 3,5 mm. Pe partea din dreapta sunt poziționate butoanele de On/Off și Volum, iar pe marginea de jos slotul microUSB și gaura microfonului.

PERFORMANȚĂ. Aici avem parte de o altă surpriză plăcută. Moto G dispune de procesor quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz și de o memorie RAM de 1 GB. Deși rulează ultima versiune de Android, Moto G se mișcă excelent. În cele câteva zile de utilizare nu am întâlnit erori și nici lag. Deși este semnificativ mai ieftin (~860 de lei versiunea cu capacitate de stocare de 8 GB), acest model este mai puternic decât Samsung Galaxy S4 Mini (~1.300 de lei) și HTC One Mini (~1.400 de lei), care au procesoare dual-core.

Terminalul nu dispune de conectivitate 4G și nici de NFC. Tehnologia HSDPA (3G) de pe Moto G permite viteze maxime de descărcare a datelor de 21 Mbps.

SISTEMUL DE OPERARE. Vestea bună este că Moto G rulează o versiune „curată” de Android 4.4, pe care o găsim de obicei pe smartphone-urile Google Nexus. Nu există bloatware Motorola. Vine preinstalată o singură aplicație dezvoltată de companie, utilă, pentru migrarea datelor – Motorola Migrate.

Utilizatorul are la dispoziție cinci ecrane Home și nu poate adăuga mai multe sau șterge din ele. Cei care nu sunt mulțumiți cu această interfață, pot instala un alt launcher din magazinul virtual de aplicații Google Play. Recomand Nova Launcher sau ADW.Launcher – ambele oferă foarte multe opțiuni de personalizare.

BATERIA. Are o capacitate de 2.070 de mAh și oferă o autonomie de 24 de ore în regim de utilizare ușoară (puțin Facebook, e-mail, câteva mesaje, apeluri ș.a.) și cu telefonul conectat permanent la Sony SmartWatch 2. În regim de utilizare normală, te poți baza pe baterie timp de 12 ore fără probleme.

CAMERA. Este decentă pentru senzorul de 5 MP pe care îl are și dispune de LED Flash. Motorola nu a excelat niciodată pe segmentul de camere, însă cea de pe acest model este comparabilă cu cea de 5 MP de pe Samsung Galaxy Trend Plus, dar mult sub cea de 8 MP de pe Galaxy S4 Mini. În condiții dificile (interior, semiîntuneric, lumină din față ș.a.) imaginile realizate cu Moto G ies pixelate, șterse, iar focusul pe obiecte se face greu.

Imagine de interior (lumină artificială) realizată cu Samsung Galaxy Trend Plus (setări implicite) – Click pe imagine pentru dimensiunea completă

Imagine de interior (lumină artificială) realizată cu Moto G (setări implicite) – Click pe imagine pentru dimensiunea completă

Camera poate înregistra video la calitate HD Ready (720p), însă și aici ne lovim de problema focusului greoi atunci când ne apropiem de un obiect. Nu există opțiune de refocus manual.

SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Android 4.4 KitKat

Ecran: HD Ready, IPS, diagonală de 4,5 inci, rezoluție 1.280 x 720 pixeli (densitate 326 ppi)

Procesor: quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz

RAM: 1 GB

Capacitate de stocare internă: 8/16 GB (fără slot pentru card microSD)

Cameră: 5 MP cu LED Flash, plus frontală de 1,3 MP

Baterie: 2.070 mAh

NE PLACE:

– Unul din cele mai bune raporturi calitate/preț pe segmentul de smartphone-uri Android

– Rulează ultima versiune de Android: 4.4 KitKat

– Sistemul de operare este o versiune curată de Android, fără bloatware și interfață modificată

– Dispune de ecran IPS HD de calitate

– Procesorul quad-core de 1,2 GHz

– Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3

– Capacul din spate poate fi schimbat cu unul de altă culoare

NU NE PLACE:

– Camera de 5 MP

– Nu dispune de slot pentru card microSD, o problemă mare pentru modelul cu capacitate de stocare de 8 GB

Inchide