„Cernobîl” face victime. Un erou s-a sinucis după ce a vizionat miniseria HBO / În urmă cu 33 de ani, bărbatul și-a sacrificat sănătatea pentru a salva alte vieți: „Se simțea uitat de guvern”

„Cernobîl face victime. Un erou s-a sinucis după ce a vizionat miniseria HBO / În urmă cu 33 de ani, bărbatul și-a sacrificat sănătatea pentru a salva alte vieți: „Se simțea uitat de guvern
Publicat: 16/07/2019, 16:53

Nagashibay Zhusupov, în vârstă de 61 de ani, a fost obligat să se mute cu soția și cei cinci copii într-o cameră infectă de hotel, după ce guvernul „a refuzat” să-i ofere unul din apartamentele de care alți salvatori de la Cernobîl au beneficiat, în urma eroismului manifestat după explozia din 26 aprilie 1986, scrie Daily Mail.

În iunie, bărbatul a căzut de pe acoperișul unei clădiri cu cinci etaje din Aktobe, Kazahstan și a fost găsit decedat.

Fiica lui, Guakhar, de 25 de ani, a spus că sinuciderea a survenit după ce Zhusupov a urmărit miniseria „Cernobîl”, cu „lacrimi în ochi”, doarece i-a reamintit de sacrificiile făcute.

Apropiații cred că acesta s-a sinucis după ce s-a simțit neglijat de guvernul ucrainean. Zhusupov a lucrat ca lichidator la ruinele reactorului numărul 4 de la Cenorbîl, distrus de explozie și ulterior a fost angajat la un centru sovietic de teste nucleare, situat în Semipalatinsk.

Mulți „veterani” de la Cernobîl au primit pensii în state ex-sovietice precum Ucraina, Rusia, Belarus și Kazahstan, dar Zhusupov s-a simțit „tras pe sfoară” de guvern.

„A trăit în mizerie, fără a avea o casă decentă”, a declarat un prieten.

Sănătatea acestuia a avut de suferit, după munca depusă la ruinele centralei nucleare. Suferea de migrene îngrozitoare și leșinuri bruște și a petrecut mult timp în spital.

Pensia bărbatului, cu tot cu ajutorul de dizabilități, ajungea la doar 35 lire (184,44 lei) pe săptămână.

„Nimeni nu ne-a spus de ce ne cheamă la Cernobîl. Pe atunci eram șofer de tractor”, a declarat Zhusupov într-un interviu acordat înainte să moară.

„După Cernobîl, sănătatea mea s-a deteriorat. Am lucrat și la perimetrul de testare nucleară din Semipalatinsk”.

„Ne-am uitat cu toții la „Cernobîl”. Tata și-a adus aminte de momentele cumplite și a plâns când a văzut scenele”, a declarat Gaukhar, fiica bărbatului de 61 de ani.

Un alt salvator de la Cernobîl, care s-a întâlnit cu Zhusupov în data de 26 aprilie, cu ocazia comemorării a 33 de ani de la explozia de la centrala nucleară, a declarat că bărbatul era „foarte deprimat”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult