Descoperiri impresionante făcute de arheologi care arată cum trăiau oamenii acum câteva sute de ani

Publicat: 23/03/2015, 14:10

Un colț de civilizație a fost descoperit în pădurea tropicală din Honduras

În urmă cu 1000 de ani, în mijlocul Hondurasului, un popor a construit statui uriașe, case și o rețea complexă de canale. Enclava, descoperită de către arheologii americani cu ajutorul tehnologiei laser, a făcut parte dintr-o civilizație mai mare. Împreună, aceste situri au format o comunitate activă, care a trăit cu mult timp înainte de venirea exploratorilor europeni, scrie Business Insider. Cercetătorii au descoperit peste 50 de obiecte străvechi, inclusiv câteva pietre de mari dimensiuni, folosite în construcții, capul unei statui, care seamănă cu un lup sau un jaguar, scaune din piatră pentru ceremonii și recipiente în care au fost sculptate siluetele unor necuvântătoare precum vulturii și șerpii. Potrivit arheologilor, comunitatea a fost activă între anii 1000 și 1400 d.Hr.

O fortăreață secretă a fost identificată în sud-vestul Mongoliei

foto: Flickr/Ludovic Hirlimann

Imperiul Mongol al lui Genghis Khan, cel mai mare din istorie, s-a întins de la Marea Japoniei până Arabia și din Siberia până în India și Iran. Cum a controlat războinicul un asemenea teritoriu? Arheologii au descoperit o fortăreață secretă, folosită de Genghis Khan la extinderea imperiului, în timpul marșului spre Europa. Fortăreața uriașă, localizată lângă un punct important din drumul mătăsii, a jucat un rol esențial în aprovizionarea și curieratul armatei Mongoliei, pe măsură ce a înaintat spre vest. În interiorul fortăreței, care are dimensiunile a trei terenuri de fotbal și a fost construită în 1212, arheologii au descoperit numeroase obiecte chinezești, fragmente de lemn și oase de animale.

Cea mai veche bere „îmbuteliată”, recuperată de pe epava unei corăbii din 1840

foto: Government of Aland

V-ați întrebat vreodată ce gust ar avea o sticlă de bere veche de 175 de ani? Arheologii au descoperit două sticle nedesfăcute de bere din secolul 19, la începutul lunii martie, pe epava unei nave de pe coasta finlandeză. Când chimiștii au analizat conținutul sticlelor, care mirosea îngrozitor, au descoperit că bacteria care s-a dezvoltat în interior a asimilat orice urmă de malț și miros de bere, lăsând în urmă duhoarea. Dincolo de miros, se presupune că berea respectivă ar avea același gust ca și cea de astăzi.

Un prinț celtic a fost dezgropat în Franța

foto:Denis Gliksman/Inrap

În urmă cu 2.500 de ani, un prinț celtic a avut parte de o înmormântare de lux în Franța. Rămășițele sale au fost descoperite într-un car de război, alături de alte obiecte din aur, decorate cu imaginea lui Bachus, zeul grec al vinului. Prințul nu fost îngropat singur și în locul respectiv, situat la câteva ore de mers cu mașina de Paris, găzduiește numeroase alte rămășițe vechi de mii de ani. În apropiere, arheologii au descoperit mormântul unui războinic, alături de sabia sa și al unei femei, îngropată alături de bijuteriile sale din bronz, datând din anul 800 Î.Hr. Arheologii cred că celții și cei din zona Mării Mediterane făceau schimb de bunuri. Vânzătorii mediteraneeni foloseau vasele grecești și au contribuit la creșterea avuției celților.

Un oraș subteran a fost descoperit în Turcia

foto: Wikimedia Commons

În centrul Turciei, într-o regiune condusă pe rând de Alexandru cel Mare, romani, Imperiul Bizantin și cel Otoman, a fost descoperit un oraș subteran străvechi. Tunelele făceau legătura între mii de case și temple subterane. Arheologii, care au descoperit primele secțiuni din oraș în 2013, estimează că această comunitate a găzduit până la 200 de sate și a fost ocupată până acum 5.000 de ani.

Cum arată un covrig vechi de 250 de ani

foto:BLfD/Thomas Stöckl/Bavarian State Conservation Office

Recent, arheologii au descoperit un covrig care datează din 1765, undeva în Bavaria. Acesta ar putea fi cel mai vechi produs din aluat descoperit în Europa. În timpul unor excavări în orașul Regensburg, arheologii au mai descoperit alte resturi de produse de panificație, de la o brutărie din anii 1700-1800.

Mai multe monede și bijuterii antice au fost găsite în nordul Israelului

foto:Clara Amit/Israel Antiquities AuthorityClara Amit/Israel Antiquities Authority

În timpul unei expediții în nordul Israelului, mai mulți arheologi amatori au descoperit mai multe monede și bijuterii din timpul lui Alexandru cel Mare. Dincolo de monedele și brățările vechi de 2300 de ani, aceștia au descoperit vase vechi de 6000 de ani. Arheologii israeliți cred că oamenii din acele vremuri și-au ascuns valorile acolo, în timpul tensiunilor care s-au amplificat după moartea lui Alexandru cel Mare, survenită la 10 iunie 323 Î.Hr. În februarie 2015, scafandrii amatori au descoperit accidental o comoară compusă din 2000 de monede de aur, pe coasta vechiului port maritim Caesarea Maritima.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Închisoare pe viață, 10 ani fără permis. Legea care i-a speriat pe șoferii români
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum se simte acum Florin Piersic. Marele actor rămâne internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parizienii au copt cea mai lungă baghetă din lume! Câți metri a avut?