Pofta de sărat poate fi determinată de hipertensiune

Redactor:
Mădălina Chițu
Pofta de sărat poate fi determinată de hipertensiune
Persoanele care poftesc frecvent la alimente sărate ar putea suferi de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică și de aceea ar trebui să se prezinte la un examen medical cât mai repede posibil, avertizează medicii nutriționiști.

Persoanele care poftesc frecvent la alimente sărate ar puteasuferi de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică și deaceea ar trebui să se prezinte la un examen medical cât mai repedeposibil, avertizează medicii nutriționiști.

„Hipertensiunea arterială, ca și diabetul sunt acele boli care,deși nu dor, sunt ucigași tăcuți și eficienți determinând aparițiabolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, afecțiuni ce crescriscul apariției infarctului miocardic și a accidentului cerebral”,precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutriționist șidirector al Institutului de Cercetări Alimentare. Hipertensiuneaarterială este responsabilă și de distrugerea rinichilor și depierderea vederii, avertizează specialistul.
În același timp, pofta de sărat poate indica și o lipsă de calciuși potasiu din organism. „Se cunoaște că sodiul este un antagonistal potasiului și calciului, determinând eliminarea acestora dinoase, plasma sanguină și celulele corpului”, spune prof. dr.Mencinicopschi. Potrivit medicului, acesta este motivul pentru careexcesul de sare de bucătărie grăbește apariția osteoporozei, dar șiapariția aritmiilor cardiace, afecțiune ce se manifestă prin bătăineregulate ale inimii. De asemenea, persoanele care mănâncă săratriscă să sufere crampe musculare și să fie irascibile.

„Unele alimente industriale ascund cantități mari de sare,astfel că, în timpul unei zile, depășim cantitatea de sarerecomandată, respectiv 5-6 grame pe zi pentru un adult și treigrame în cazul copiilor”, menționează medicul nutriționist.
Pentru a preveni apariția afecțiunilor sus-menționate, specialiștiirecomandă creșterea consumului de fructe și legume, care suntprincipalele surse de potasiu.

Inchide