Silviu Bănilă
16.11.2018
Magazin

Povestea TRAGICĂ a celui mai tânăr deținut PUS PE SCAUNUL ELECTRIC în SUA. George Stinney Jr. avea DOAR 14 ani și a murit NEVINOVAT

George Stinney Jr, condamnat la moarte la 14 ani și executat în 1944. declarat nevinovat în 2014. Vezi cum 12 jurați albi au condamnat fără probe, în doar 10 minute, un suspect de culoare

George Stinney Jr. avea doar 14 ani când a fost executat pe scaunul electric, în 1944, devenind cea mai tânără persoană executată în SUA.

70 de ani mai târziu, în decembrie 2014, condamnarea pentru crimă a lui George a fost anulată de un judecător din Carolina de Sud. La ce folos? În martie 1944, tânărul afro-american fusese acuzat de uciderea a două fetițe, în orașul idilic Alcolu, din Carolina de Sud, scrie mirror.co.uk.

Cadavrele lui Mary Emma Thames, de 8 ani și Betty June Binnicker, de 11 ani, au fost descoperite în „cartierul de culoare” al comunității. Ambele copile aveau craniile distruse de lovituri, ambele au fost ucise în bătaie cu o traversă de cale ferată. Poliția l-a arestat pe George, după ce s-a descoperit că el le văzuse pe fete cu o zi înainte de descoperirea cadavrelor.

A fost ridicat de acasă și Poliția a susținut că tânărul ar fi mărturisit cele două crime, deși nu a existat niciodată vreo mărturie scrisă. Nicio dovadă fizică nu îl plasa pe George la locul crimelor oribile. Sora lui a susținut că familia nu a avut voie să-l vadă, după arest. Procesul a durat doar trei ore și a devenit una din cele mai mari greșeli din istoria justiției americane.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Un juriu format din 12 bărbați albi a dat verdictul vinovat, după doar 10 minute de deliberări, condamnându-l pe copil la moarte. Două luni mai târziu, băiatul de 14 ani a fost adus în camera de execuție, tremurând și plângând cumplit.

2.400 de volți i-au traversat corpul, înainte ca masca mortuară ce-i acoperea fața, prea mare pentru capul său de adolescent, să-i cadă de pe chip, expunându-i expresia plânsă și îngrozită.

După două șocuri electrice, tânărul a fost pronunțat mort, în data de 16 iunie 1944. În decembrie 2014, condamnarea pentru dubla crimă a lui George a fost anulată de un judecător din Carolina de Sud.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Potrivit judecătorului Carmen Muller, avocatul lui George a chemat puțini martori (sau deloc!) la proces, nereușind să realizeze nici măcar o examinare serioasă a acuzatorilor. Sora băiatului, Amie Ruffner, a depus mărturie în timpul recursului, în care a spus că fratele ei era acasă când s-au înfăptuit crimele oribile.

Amie a ținut minte toată viața cum fratele mai mare era arestat de polițiști, pe când ea avea 8 ani. Avea să-l mai vadă doar la înmormântare, așezat într-un sicriu deschis.

foto: Carolina Skeletons (1991)

Amie povestește că familia sa a fost obligată să se mute din Alcolu, din cauza cazului. „Carolina Skeletons”, un film de televiziune din 1991, a recreat execuția tânărului George. Producția a avut la bază cartea scrisă de nepotul lui Stinney Jr., David Stout.

 

Inchide