Poveștile insolite ale unor medalii Nobel dispărute

Poveștile insolite ale unor medalii Nobel dispărute
Publicat: 05/10/2019, 16:24

– dizolvate în acid

Atunci când naziștii au invadat Danemarca, în aprilie 1940, cercetătorii de la Institutul pentru fizică teoretică Niels Bohr s-au întrebat unde ar putea ascunde medaliile primite de doi laureați germani ai premiului Nobel pentru fizică, Max von Laue (1914) și James Frank (1925), care erau păstrate acolo pentru siguranță, potrivit standardmedia.co.ke.

În imperiul lui Hitler era aproape o ofensă capitală să scoți aur din țară, iar numele lui Laue era gravat pe medalie, deci, dacă ar fi fost descoperită, consecințele pentru fizician ar fi fost drastice, a povestit chimistul maghiar George de Hevesy, care lucra la institut, într-un eseu autobiografic publicat în 1962.

După ce a fost convins să nu le îngroape undeva, pentru că tot ar fi putut fi descoperite, acesta le-a dizolvat apă regală (un agent oxidant foarte puternic utilizat pentru dizolvarea aurului și a platinei), iar recipientul l-a păstrat în laboratorul lui. După război, în 1950, De Hevesy – laureat al premiului Nobel pentru chimie în 1943 – a transformat aurul lichid în precipitat și l-a dat Fundației Nobel pentru ca aceasta să refacă medaliile, care le-au fost înmânate din nou celor doi fizicieni în 1952.

– făcută cadou

Pe de altă parte, scriitorul norvegian Knut Hamsun i-a oferit medalia sa aferentă premiului Nobel pentru literatură primit în 1920 ministrului propagandei naziste Joseph Goebbels, în 1943. În 1947, Hamsun a fost condamnat pentru înaltă trădare și și-a petrecut restul vieții în instituții pentru boli mintale. Medalia sa s-a pierdut.

– scoase la licitații

Medalia aferentă premiului Nobel pentru pace primit de francezul Aristide Briand în 1926 a fost vândută la licitație pentru suma modestă de 12.200 de euro, în 2008.

Șase ani mai târziu, biologul american James Watson, care a câștigat premiul Nobel în 1962, pentru contribuția la descoperirea structurii ADN, și care a făcut niște declarații controversate despre africani, și-a vândut medalia pentru 4,1 milioane de dolari. Cumpărătorul, miliardarul rus Alișer Usmanov, i-a returnat medalia.

– furate

Cumpărătorul medaliei lui Aristide Briand, Écomusée de Saint-Nazaire, Franța, s-a bucurat de aceasta doar câțiva ani. Medalia a fost furată în 2015 și nu a fost încă recuperată.

În India, în 2017, mai multe persoane au furat medalia aferentă premiului Nobel pentru pace primit în 2014 de Kailash Satyarthi. Dar medalia era de fapt o copie, adevărata fiind expusă la un muzeu, și a fost repede recuperată.

Însă medalia primită în 1913 de scriitorul Rabindranath Tagore, furată în 2004, nu a fost încă descoperită.

– confiscată

În 2009, avocata și activista iraniană Shirin Ebadi a acuzat administrația de la Teheran că i-a confiscat bunurile din cauza unor taxe neplătite. O cutie depozitată la bancă, ce conținea medalia aferentă premiului Nobel pentru pentru pace primit de aceasta în 2003 și însemnele Legiunii de Onoare, a fost confiscată pentru neplata unor taxe de 410.000 de dolari. Autoritățile au negat inițial, dar, după critici la nivel internațional, i-au returnat medalia lui Ebadi.

– Războiul Rece

Numele laureaților premiilor Nobel pentru medicină, chimie, fizică și literatură sunt gravate pe spatele medaliilor, iar cele ale premianților pentru economie și pace, pe cant. Acesta ar putea fi motivul pentru care laureații premiului Nobel pentru economie din 1975, Leonid Kantorovici (Rusia) și Tjalling Koopmans (SUA), s-au întors acasă fiecare cu medalia celuilalt, potrivit site-ului oficial al organizației, www.nobelprize.org.

A fost nevoie de patru ani de eforturi diplomatice, din cauza Războiului Rece, pentru ca medaliile să ajungă la proprietarii lor.

– epatare

A fost un adevărat moment de panică în decembrie 1999, într-un apartament din Grand Hotel din Oslo. Medalia oferită organizației Doctors Without Borders dispăruse.

În ziua următoare, medalia a fost recuperată. Membrii delegației franceze a organizației o împrumutaseră pentru a impresiona doamnele în barurile din Oslo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”