RECORD MONDIAL – tabloul de 119,92 milioane de dolari

RECORD MONDIAL - tabloul de 119,92 milioane de dolari
Publicat: 03/05/2012, 11:22
Actualizat: 03/05/2012, 15:46

O versiune a tabloului „Țipătul” realizată de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecată, miercuri seară, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu această ocazie un nou record absolut de preț și devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată la licitație, informează AFP.

Licitația, organizată la sediul casei Sotheby’s din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse în joc creșteau cu peste 10 milioane de dolari într-un singur minut. În această ambianță electrică, șapte cumpărători și-au disputat cu multă încrâncenare această operă de artă, estimată la 80 de milioane de dolari.

Pastelul realizat în 1895, reprezentând un bărbat în timp ce țipă, cu mâinile în jurul feței, având în fundal cerul însângerat al orașului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului „Țipătul” care era încă deținută de un colecționar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului aparțin unor muzee norvegiene.

Licitația s-a încheiat într-un ropot de aplauze, după ce comisarul Tobias Meyer a anunțat stabilirea unui record mondial.

Sursa: wikipedia.org

Niciun detaliu nu a fost oferit publicității despre identitatea cumpărătorului, care făcea subiectul multor speculații după licitație, însă vânzătorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte mulțumit pentru stabilirea acestui record.

Între 1893 și 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale.

Versiunea vândută miercuri seară în cadrul licitației de artă impresionistă și modernă organizată de casa Sotheby’s aparținea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a moștenit tabloul de la tatăl lui Thomas, vecin, prieten și protector al lui Munch.

Acest tablou are și o particularitate: el include, scris cu litere roșii pe rama sa din lemn de culoare deschisă, poemul care a inspirat această operă, devenită una dintre capodoperele cel mai ușor de recunoscut din lume.

Celelalte trei versiuni ale tabloului aparțin Muzeului Munch din Oslo (două versiuni) și Galeriei Naționale din Oslo (o versiune).

Salutând „seara istorică” de miercuri, Simon Shaw, vicepreședintele și directorul departamentului de Artă impresionistă și modernă al casei Sotheby’s, a subliniat dimensiunea universală a „Țipătului”, pe care l-a descris ca pe o „cheie a conștiinței moderne”.

Tabloul, care a inspirat numeroase cărți, filme și studii și reprodus de-a lungul anilor pe cești de ceai sau de cafea, pe calendare, tricouri și pe multe alte obiecte din viața cotidiană, este „una dintre rarele imagini care transced arta și istoria pentru a intra în conștiința internațională”, a spus Shaw.

Simon Shaw spune că „Țipătul” lui Munch este una dintre cel mai ușor de recunoscut imagini din cultura populară, fiind întrecută pe o scală a celebrității poate doar de „Mona Lisa” lui Leonardo Da Vinci.

Tabloul comunică privitorului anxietatea lui Munch, surprinsă pe dealurile care înconjoară orașul Oslo, iar mesajul pe care îl transmite întruchipează, în opinia multora, anxietatea și frica existențială din societatea modernă.

Doar opt opere de artă au depășit, în trecut, pragul de 80 de milioane de dolari în cadrul unei licitații și niciuna nu a atins suma de 100 de milioane de dolari, ca sumă netă în licitația efectivă. Tabloul lui Munch este singura operă care a reușit această performanță.

Precedentul record mondial de preț era deținut de un tablou de Picasso, „Nu au plateau de sculpteur”, vândut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) în mai 2010, la sediul casei Christie’s, la New York.

În jurnalul său, pe 22 februarie 1892, Edvard Munch explica astfel inspirația sa pentru „Țipăt”: „Mă plimbam pe o potecă cu doi prieteni. Soarele asfințea. Dintr-o dată, cerul a devenit roșu ca sângele. M-am oprit, epuizat, m-am sprijinit de o poartă, pe care vedeam sânge și limbile de foc de deasupra fjordului vinețiu și a orașului. Prietenii mei au mers mai departe, dar eu am rămas acolo, tremurând de frică. Am simțit un țipăt infinit care trecea prin întregul Univers”.

Miercuri seară, Petter Olsen a oferit propria sa interpretare a acestei opere, care „va rămâne o forță majoră” în viața sa.

„«Țipătul» exprimă după părerea mea momentul înfricoșător în care omul își dă seama de impactul său asupra naturii și de schimbările ireversibile pe care le-a inițiat, făcând ca această planetă să devină tot mai puțin locuibilă”, a spus Olsen, aducând un omagiu viziunii și premoniției lui Munch.

Cu banii încasați, Petter Olsen a spus că va construi un nou muzeu dedicat artistului în Norvegia.

Vânzarea operei lui Munch a permis casei Sotheby’s să își depășească propriul record pentru o singură seară de licitație de artă impresionistă și modernă, care era de 286,2 milioane de dolari, și data din 1990.

Miercuri seară, prin vânzarea a 65 dintre cele 76 de loturi propuse la licitație, casa Sotheby’s a obținut suma de 330,56 milioane de dolari.

Florin Badescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte