• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Rusia a lansat o capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord spre Stația Spațială

Rusia a lansat o capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord spre Stația Spațială
Rusia a lansat, luni, o capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan,, în prima misiune spre Stația Spațială Internațională (ISS) de după eșecul din luna august al unui lansator de același tip, informează AFP.

Rusia a lansat, luni, o capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan,, în prima misiune spre Stația Spațială Internațională (ISS) de după eșecul din luna august al unui lansator de același tip, informează AFP.

Capsula Soyuz-TMA – lansată de racheta Soyuz-FG -, la bordul căreia se află rușii Anton Shklaperov și Anatoli Ivanișin și americanul Dan Burbank, a decolat la ora 04.14 GMT, de pe cosmodromul din Kazahstan.

Capsula Soyuz a fost plasată pe orbita terestră, a declarat la câteva minute după lansare centrul de control rus.

Soyuz se va conecta la ISS pe 16 noiembrie, la ora 05.33 GMT, după două zile pe orbita terestră.

„Totul funcționează normal, iar noi ne simțim bine”, a declarat echipajul prin radio către centrul de control. Misiunea lor la bordul ISS va dura aproximativ cinci luni.

Cei trei bărbați se vor alătura la bordul stației echipajului ISS redus la trei persoane – Mile Fossum (Statele Unite ale Americii), Satoshi Furkawa (Japonia) și Serghei Volkov (Rusia). Misiunile spațiale cu echipaje umane la bord spre ISS au fost suspendate după eșecul suferit în luna august de modulul de tip cargo Progress, lansat de o rachetă Soyuz.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută inițial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să își verifice lansatoarele Soyuz.

Eșecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputația modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reușite.

Pus de anchetatorii ruși pe seama „neglijențelor” din procedura de asamblare și de control a rachetei, acel eșec a privat toate statele implicate în programul spațial internațional de mijloacele de a ajunge la bordul ISS.

NASA a pus capăt în acest an programului navetelor spațiale americane, început în 1981, și depinde exclusiv de capsulele Soyuz pentru a-și trimite astronauții la bordul ISS, până la crearea unei noi navete americane, prevăzută cel mai devreme pentru 2015.

Precedenta decolare spre ISS de pe Baikonur, cu echipaj uman la bord, a avut loc în iunie, după ce Rusia a sărbătorit cu mare pompă împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spațiu – sovieticul Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.

Sectorul spațial rus a cunoscut o serie neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliților din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliți rusești s-au prăbușit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eșecuri s-a produs săptămâna trecută, odată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliții planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reușit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spațial rusesc, citată sâmbătă de agenția de presă Interfax, eforturile făcute de savanții ruși pentru recâștiga controlul asupra sondei au eșuat și aceasta poate fi considerată „pierdută”.

Cosmonautul Anton Shklaperov se arăta totuși încrezător înainte de lansarea capsulei Soyuz: „Nu ne facem gânduri negre. Avem încredere în tehnologia noastră”, a spus cosmonautul rus, citat de Interfax.

De altfel, în ciuda acestei serii de probleme din sectorul spațial rus, o rachetă Soyuz modificată, având la bord câțiva sateliți, a decolat cu succes pe 21 octombrie din Guyana franceză – pentru prima dată din afara Rusiei -, în cadrul unei cooperări între Rusia și Agenția Spațială Europeană.

Inchide