STUDIU: Toate limbile Pământului provin dintr-una singură, vorbită în urmă cu 100.000 de ani – VIDEO

Redactor:
Ioana Nicolescu
Dr Quentin Atkinson, de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, a studiat mai mult de 500 de limbi și a obținut dovezi care arată că toate limbile Pământului au la origine o limbă primitivă vorbită în Epoca de Piatră, în Africa

Conform unei teorii științifice, toate limbile vorbite provindintr-una singură, vorbită de oamenii primitivi în urmă cuaproximativ 100.000 de ani. O lucrare care detaliazăaceastă teorie a fost publicată vineri în revista Science,informează Daily Mail.

Dr Quentin Atkinson, de la Universitatea Auckland din NouaZeelandă, a studiat mai mult de 500 de limbi și a obținut dovezicare arată că toate limbile Pământului au la origine o limbăprimitivă vorbită în Epoca de Piatră, în Africa. Această limbă s-aînchegat odată cu evoluția vorbirii omului primitiv, când acesta areușit, în timp, să articuleze o multitudine de sunete distincte.Descoperirile făcute în cadrul studiului au stabilit nu numaioriginea africană a acestei limbi-mamă, dar și perioada în care afost vorbită aceasta. Atkinson a dedus astfel că limba a apărutacum aproximativ 100.000 de ani, mult mai devreme decât secredea înainte.

Traseul migrațiilor preistorice, stabilit după numărulde sunete din diferite limbi

În lucrarea publicată în revista Science, Atkinson a număratcâte sunete distincte există în cele 504 limbi analizate. Numărulsunetelor variază mult de la o limbă la alta. Spre exemplu, englezaare 46 de sunete, în timp ce unele limbi din America de Sud au maipuțin de 15, iar în Africa există limbi cu peste 200 de sunetedistincte. O limbă evoluează mai încet și fără schimbărisemnificative pe perioade scurte de timp, dacă populația care ovorbește este mare, pur și simplu fiindcă sunt mai mulți oamenicare să țină minte particularitățile limbii de la o generație laalta. Însă, dacă populația este mică, atunci și limba se va schimbasemnificativ într-un timp scurt, susține cercetătorul.

Atkinson a descoperit că numărul sunetelor dintr-o limbă tindesă fie mai mare în țările din Africa subsahariană. Limbile vorbiteîn zone mai îndepărtate de locul de origine a omului sunt mult maisărace în sunete. Cercetătorul a realizat o hartă care să indiceacest fapt și susține că, urmărind evoluția limbilor, ne putem daseama care au fost traseele marilor migrații preistorice, în urmacărora oamenii au populat continentele.

Comunitatea științifică din Marea Britanie a întâmpinat cuentuziasm noul studiu, spunând că acesta arată unul dintre cele maiimportante momente ale evoluției umane. Deși oamenii de științăsunt de acord cu descoperirile lui Atkinson, marea majoritateconsideră că încă nu putem ști cu exactitate cand a început omul săvorbească. Unii susțin că limba vorbită a evoluat paralel șiindependent în mai multe zone populate de oameni. Alții spun că arfi existat o singură limbă primitivă originară care a evoluat pecontinentul african înainte ca oamenii să migreze spre Asia și săpopuleze restul continentelor.

Omul modern (Homo Sapiens) a evoluat în Africaacum aproximativ 200.000 – 150.000 de ani. Iaracum circa 70.000 de ani, acești oameni primitiviau început să migreze. Dacă au plecat din Africa cu o limbă carede-a lungul timpului a evoluat în multitudinea de limbi pe care levorbim astăzi, atunci, susține Atkinson, ne putem da seama prinanaliza fonetică care a fost traseul migrației oamenilor.Descoperirile sale coincid cu cele făcute de geneticieni în urmaanalizelor făcute pe ADN-ul uman încercând să descopere drumulparcurs de oameni în marile migrații, susține profesorul MarkPagel.

Când și cum au avut loc marile migrațiipreistorice

Tot în revista Science au fost publicate, în 2009, rezultateleunui studiu genetic care s-a desfășurat pe parcursul a 10 ani și încadrul căruia a fost analizat ADN-ul extras din probele de sângeluate de la 3.000 de africani din 113 de populații etnice. Oamenide știință din 11 țări au luat parte la studiu și au făcutdescoperiri interesante în legătură cu marile migrații antice aleomului primitiv. Homo Sapiens a evoluat, cel mai probabil, în estulAfricii în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Populația a crescutsau a scăzut din pricina schimbărilor climatice. Mai multe grupuride oameni au plecat pe continent și au colonizat Africa, fiecareadaptându-și stilul de viață în funcție de zona în care sestabilea.

Oamenii au părăsit pentru prima dată continentul african în urmăcu 50.000 -100.000 de ani, cel mai probabil prin estul Africii, înzona Mării Roșii. Grupurile care au plecat atunci nu eraunumeroase, deci și diversitatea genetică a descendenților nu estebogată. Oamenii care dețin markerii genetici ai tuturora sunt ceicare au rămas în locul de origine. Cei care dețin cei mai puținimarkeri genetici sunt populațiile care au migrat cel mai departe,grupurile care au plecat în Asia de est și au colonizat Americileși Polinezia, ultimii aventurieri. Populația care deține cea maidiversă structură genetică este cea a aborigenilor din Africa deSud.

Inchide